maandag, februari 21, 2005

Bright Eyes & Rilo Kiley @ Botanique

Bij zijn vorige bezoek aan de Botanique in 2002 trok Bright Eyes nog labelgenoten Azure Ray en The Good Life (zijproject van Cursive-frontman Tim Kashier) mee in zijn spoor. Deze keer mochten de ex-labelgenoten van Rilo Kiley de aftrap geven.

Rilo Kiley

Rilo wie? Rilo Kiley, beste vrienden, is een groepje uit Californië dat zijn tenten voornamelijk heeft opgeslaan op het drielandenpunt van indie pop, country en folk. Zowel zangeres Jenny Lewis als gitarist Blake Sennet dragen een acteerverleden met zich mee (sla er IMDB maar eens op na) maar dat weerhoudt er hen niet van ook aardige muziek te maken.

Begonnen wordt er met het radiovriendelijke "It's a hit", niet toevallig ook de opener van hun in 2004 verschenen album "More Adventurous". Uit dat zelfde album volgen trouwens nog meer nummers. "Paint's peeling" en "Hail to whatever you found in the sunlight that surrounds you" zijn dan ook de enige nummers die uit de oude doos gehaald worden.

Live kruidt de band hun muziek met iets meer rock, wat hun sound wat extra punch geeft. Temidden van dit alles staat Jenny Lewis, die met haar stem moeiteloos diezelfde warmte en gekwetstheid vanop de albums weet weer te geven. Hoe ontspannen het eraan toe gaat, blijkt wanneer Jenny en de rest rustig gaat zitten terwijl Blake de whimsical blues van "Ripchord" afwerkt.

Met een nieuwe song en "Does he love you" wordt de prima set afgesloten. En het zou ons verwonderen mocht Rilo Kiley met hun 9 songs niet minstens evenveel harten veroverd hebben.

Bright Eyes

Laten we het maar meteen bekennen: Conor Oberst leek nogal zatjes op zijn benen te staan. "Schandalig!" hoor ik sommigen van jullie al roepen en inderdaad, af en toe viel er wel een onaangenaam trekje arrogantie te bespeuren maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de hilariteit tussen de nummers door (Conor die vraagt hoe hij de draagband van zijn gitaar weer moet inkorten) en de verbetenheid waarmee hij zijn songs bracht.

Met 2 nieuwe albums uit werd besloten om enkel songs te putten uit "I'm Wide Awake, It's Morning" dat beter aansluit bij Bright Eyes' oudere werk. Alsof onze cd-speler ermee gemoeid was, werd voor de eerste 3 nummers niet afgeweken van de albumvolgorde.

Na "Train under water" was het tijd voor enkele oudere nummers: "A scale, a mirror & those indifferent clocks" uit "Fevers & Mirrors" en "Loose leaves" uit de EP "There's No Beginning to the Story" klonken nog even sprankelend als enkele jaren terug. Na het onuitgebrachte "I must belong somewhere" verliet op Conor na iedereen het podium. Er mocht dan wel een veiligheidsperimeter ingesteld zijn in Brussel voor de aanwezigheid van George W., met zijn bijtende versie van "When the president talks to God" leek het wel alsof Conor voor onze ogen Bush naar de strot vloog.

Vervolgens werd de band er weer bijgehaald voor een stomende versie van "Method acting". Na het rustiger "Poison oak" en het op-de-prairie-gevoel van "Another travellin' song" werd er kippenvelsgewijs afgesloten met "Land locked blues".

Datzelfde kippenvel was ook van de partij toen Conor enkel gewapend met zijn gitaar het podium opstapte en "Lua" bracht. Meestamper "Bowl of oranges" werd nog eens uit de kast gehaald vooraleer de band zich tenslotte nogal destructief op Beethovens erfenis gooide in "Road to joy".

Men zegt wel eens dat kiezen verliezen is (Low speelde namelijk dezelfde avond in de AB) maar zo voelde het helemaal niet aan toen we de zaal verlieten. Bright Eyes leverde een zeer sterk optreden af en we hopen dan ook dat ze in de toekomst frequenter dan hun president de hand zullen uitreiken naar het Europese vasteland.

Setlist

Rilo Kiley
* It's a hit
* Paint's peeling
* Portions for foxes
* I never
* Hail to whatever you found in the sunlight that surrounds you
* Love and war
* More adventureous
* Ripchord
* (new song)
* Does he love you

Bright Eyes
* At the bottom of everything
* We are nowhere and it's now
* Old soul song (for the new world order)
* Train under water
* A scale, a mirror & those indifferent clocks
* Loose leaves
* I must belong somewhere
* When the president talks to God
* Method acting
* Poison oak
* Another travelling song
* Landlocked blues

* Lua
* Bowl of oranges
* Road to Joy

Labels: ,