zondag, februari 13, 2005

The Dears @ AB Box


Concerten in de AB Box hebben altijd een speciale sfeer. De AB Box combineert immers de grotere ruimte van de zaal met de gezelligheid van de Club. De ideale locatie dus voor groepen die nog aan het groeien zijn en voordeel halen uit een knusse sfeer.

Voorprogramma van dienst was het New Yorkse Ambulance LTD. Op de muziek van Ambulance LTD vallen redelijk wat etiketten te plakken, het ene al wat vager dan het andere, dus laten we het maar houden op pop meets wall of sound. Live klonk dit zeer verdienstelijk en ons getrainde oor wist nog de songs "Primitive" en "Heavy lifting" mee te pikken.

Na een spoken intro kwamen de leden van The Dears het podium opgestapt en begonnen onmiddellijk aan de soundscape van "Postcard from purgatory". Halverwege het nummer richtte Murray Lightburn even het woord tot de zaal (in het Frans én Nederlands) alvorens de ruiters van de apocalyps helemaal los te laten. De song werd opgevolgd met "Never destroy us" en derde nummer "We can have it" was onmiddellijk goed voor een eerste hoogtepunt.

In november vorig jaar wist bassist Martin Pellard ons al te vertellen dat ze reeds nieuw materiaal uitprobeerden tijdens hun optredens ("No Cities Left" dateert immers al van voorjaar 2003) en zo was ook gisteren het geval. De song "U + I" klonk redelijk optimistisch naar Dears-normen en ook "Swing" klonk niet slecht. De draad werd echter opnieuw opgepikt met "The second part" dat als intro diende tot een sterk einde.

De band en het publiek gingen in overdrive met "Lost in the plot". "Who are you defenders of the universe?" kreeg dan weer een alternatief akoestisch einde mee waarbij je een speld in de zaal kon horen vallen. Dit was tevens het enige ogenblik in de set dat het erop leek dat Lightburn even niet de toon kon vasthouden. Veel tijd voor applaus was er niet want onmiddellijk werd ingezet met de liefdesbom "22: The death of all the romance" waarbij toetseniste Natalia Yanchak vocaal wat meer op de voorgrond mocht treden.

Bissen werd er nog gedaan met "Warm and sunny days", nieuweling "Mountain" en ouwe favoriet "Heartless romantic". Misschien zaten we te hard op "Expect the worst..." te wachten maar de bisronde liet na ons volledig van onze sokken te blazen. Niettemin hebben The Dears ons helemaal overtuigd dat ze live nog beter zijn dan op album, wat niet wegneemt dat we niet uitkijken naar hun volgende. Laat maar komen!

Setlist:

* Postcard from purgatory
* Never destroy us
* We can have it
* U + I
* Swing
* The second part
* Lost in the plot
* Who are you defenders of the universe
* 22: The death of all the romance

* Warm & sunny days
* Mountain
* Heartless romantic

Labels: ,