donderdag, november 29, 2007

4 out of 7

Zondagavond 18 november, Vorst Club deel 1. Common probeert van in het begin leven in de brouwerij te brengen, maar slaagt slechts half in zijn opzet. Het volk oppeppen staat ongeveer haaks op z'n soulvolle en warme raps, en dat wringt op dat grote podium. Van de organisatoren moet ie ook geen hulp verwachten. De bovenste ring mag dan wel afgesloten zijn, veel clubgevoel heerst er niet. Vorst blijft zijn reputatie van kale en ongezellige bunker behouden.

Ik mag dan wel meerdere keren beweerd hebben dat Kanye West een heel breed publiek aanspreekt, afgaande op het aanwezige volk lijkt het ook te kloppen. In de zaal treffen we evenveel hoodies en homies aan als truien en grijze haren. En al snel blijkt dresscode noch leeftijd een rol te spelen. Op perfecte wijze weet Kanye zijn nummers aan te brengen. De man toont zich als profeet, entertainer en hartenbreker. Geen kont in de zaal die langer dan 2 minuten een zitje geraakt heeft. Vet feestje noemen we dat.

Dinsdagavond 20 november stappen we voor een eerste keer de Trix binnen. Het Ierse The Dudley Corporation laat zien dat er een goeie lap op geven niet altijd de beste manier is om te blijven boeien. Iets minder geweld had de songs vast deugd gedaan, en zoniet, dan toch op z'n minst onze oren. Live durft Pinback het ook wat rommeliger en sneller aanpakken dan op plaat. We kennen de band goed genoeg om daar niet over te mekkeren. En wat zouden we ook gezien hun beste songs ons om de oren vliegen? Tot tweemaal toe wordt er gebist en niet met de minste, "Sender" en "June" bijvoorbeeld. Hun roadbar-mentaliteit namen we er met plezier bij.

De dingen worden een pak intiemer en kleinschaliger aangepakt daags nadien. Believo doet vanop een paar vierkante meter tapijt ons onze mening van destijds herzien. Deze keer zagen we een groep met zelfvertrouwen, en wat ook hielp, een stapel songs die er stonden. Ook bij Asobi Seksu moeten we deels onze visie bijstellen. Live blijken ze duidelijk meer noise dan dream pop te zijn, veeleer Mono dan Blonde Redhead. De groep blijkt enkele prachtsongs in huis te hebben, maar na een uurtje begint het toch wel aan te voelen alsof ze voor de zoveelste keer hetzelfde nummer brengen. Gelukkig ook het punt waarop de groep er een einde aanbreit. Te catalogeren onder "Geniet, maar met mate".

Vrijdag 23 november, Vorst Club deel 2. De expanded version zeg maar, want de club heeft plaats moeten maken voor het grote geld. De tent zit afgeladen vol. De enige vrije ruimte op het middenplein is die boven onze hoofden, vanwaar wij, muziekliefhebbende sardienen, af en toe een frisse hap lucht proberen binnen te trekken. De opwarmer van de avond willen we echter niet gemist hebben.

Blonde Redhead bewijst meer dan een goed voorprogramma te zijn en laat enkel uit beleefdheid en tijdsdruk na het dak van de tent te blazen. Interpol neemt het van dan af over en met hun eeuwige cool en een handvol oudere hits krijgen ze het volk gek. Evenals op plaat laat "Our love to admire" zich live als de zwakste van de 3 albums kennen, met "The lighthouse" als kaksaai hoogtepunt. Niet dat we de band op basis hiervan willen afzweren, maar een volgende keer zouden we wel eens een koptelefoonsessie van "Turn on the bright lights" kunnen overwegen in plaats van een bomvolle zaal die zich veel te snel tevreden stelt met het gebodene.

Labels: ,

woensdag, november 28, 2007

In heaven his throne is made of gold

6 november
Stel:
- u bent in een vreemd land
- uw toilet komt met een resem aan opties die u totaal onbekend zijn
- er begint water te lopen van zodra u gaat neerzitten op de bril
- dit zijn de knoppen die aan uw toilet verbonden zijnHoelang zou u blijven zitten?

Labels: ,

maandag, november 26, 2007

This town was built on miles of hope

Exact een jaar geleden stond Texas Is the Reason voor een laatste keer op een podium. Ook al hadden ze er jaren eerder reeds de brui aan gegeven, het 10-jarig bestaan van "Do You Know Who You are?" leek de ideale gelegenheid om het hoofdstuk een laatste maal te heropenen en enigzins in schoonheid af te sluiten.

Het enige full album dat ze achterlieten klinkt na al die tijd nog steeds als een frisse mix van indie en emocore. Hoewel hun naam en invloed voortleeft, moeten we het spijtig genoeg met een magere dosis aan archiefmateriaal stellen.

Nevertheless, be prepared to get emo-d:


MySpace: Texas Is the Reason

Labels: ,

zaterdag, november 24, 2007

Het Collectief Geheugen (36)

Schneide TM - The Light 3000

Labels: , ,

donderdag, november 22, 2007

Big in Japan

6 november
Er zijn ongetwijfeld heel wat dingen die een meermaals passerend lezer over mijn persoon zou kunnen afleiden via deze blog, maar over het algemeen zijn hier weinig concrete gegevens terug te vinden. Voor het verstaan van deze post is het echter praktisch om te weten dat ik welgeteld 186cm groot ben.

Mijn hotelkamer is voldoende ruim als het op hoogte aankomt, maar om een mij onduidelijke reden is de badkamer in een soort van cabine weggewerkt. Een cabine die een verhoogde opstap vereist. Herinnert u zich Bill Murray in "Lost in Translation" die het nogal moeilijk heeft met de geringe hoogte van zijn douche?

Lichtjes op mijn tenen staand duwt mijn hoofd tegen het badkamerplafond, de stang van het douchegordijn hangt op neushoogte, de douchekop op schouderhoogte. Hetzelfde geldt voor de spiegel die van teelbalhoogte tot schouderhoogte reikt, wat het scheren redelijk onpraktisch maakt...

Ergens had ik gelezen dat de modale Japanner nogal klein geschapen is, condomwise. Laten we hopen dat zulke verdere ongemakken ons bespaard blijven.

Labels: ,

maandag, november 19, 2007

Fresh off the plane konichiwa

5 november
Sommigen zullen beweren dat voorbereiding alles is en ik durf hen daar wel eens in bijtreden, hoewel ik zo'n beetje mijn eigen wijze heb om de zaken aan te pakken.

Hadden we in het verleden nooit langer dan 2 uur in de lucht gehangen en waren we slechts blootgesteld aan 1 uur tijdsverschil, dan zaten we nu aan te kijken tegen 12 uur vliegen en 8 uur tijdsverschil. Pas zaterdagavond hadden we door hoe we dat gingen aanpakken: niet slapen.

Niet slapen bood heel wat voordelen. Zo kon ik lekker doorfeesten zaterdagnacht, de was doen in zondags vroegste uren, strijken in de voormiddag en tegen de middag mijn koffers pakken en als er tijd over was, nog eventjes uitrusten op de zetel. Ook in de taxi bleven we het merendeel van de tijd wakker, ondanks de saaie Belgische en Franse autostradelandschappen. En sliepen we tijdens de vlucht? Nauwelijks. Met het beste van 2007 op de Zen staarden we urenlang naar de animaties op de schermen. Minuten werden mijlen en mijlen werden landen.

De laatste loodjes wegen het zwaarst, zo ook op de anderhalf uur durende busrit naar het hotel. Met 5 uurtjes slaap in de laatste 48 uur kropen we in het hotel eindelijk in bed. We vielen als een blok in slaap en werden deze ochtend rond 7 uur vanzelf wakker. Ik denk dat ons bioritme succesvol aangepast is. All hail my jetlag tactics!

Labels: ,

zondag, november 18, 2007

Homecoming

Vrijdag liepen we nog in een aangenaam zonnetje van een graad of 18 tussen de Aziatische schonen, gekleed in sexy minirokjes en hot pants. Gisteren zat ik in een aangevroren wagen die niet meer wou starten wegens een platte batterij. Het kan verkeren...

Niettemin zijn we blij ende tevreden terug in het land te zijn, al was het maar om de concerten van de komende dagen bij te wonen. Ondanks de degelijke interverbinding had ik ginds ter plekke een probleem alles te uploaden dus de ervaringen van Project Tokyo zullen mondjesmaat aangevuld worden.

Ondanks de recente gebeurtenissen vanavond toch op het programma: Kanye West!

Labels:

Het Collectief Geheugen (35)

Phoenix - Too young

Labels: , ,

zaterdag, november 03, 2007

Here today, gone tomorrow

Op geen enkele manier heb ik het gevoel voorbereid te zijn voor mijn vertrek morgen. Er wachten me nog een aantal winkels, een stapel ongestreken hemden, een hoop afwas, bergen ongelezen werkdocumenten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Genieten zal dus voor later zijn.

Voor de afreis heb ik toch nog een paar quickies bij elkaar gesprokkeld:

- Myspace-overzichtje van de bands die ik concertgewijs zal missen in de komende 2 weken:
Balkan Beat Box | Wilco | The National | Gogol Bordello | Beirut

- Over Wilco gesproken, YANP heeft links voor het concert van de groep op het Voodoo festival: hierzo
Setlist: Misunderstood / War on War / You Are My Face / Side With The Seeds / I am Trying to Break Your Heart / Handshake Drugs / Shot in the Arm / Impossible Germany / Too Far Apart / Heavy Metal Drummer / Jesus, Etc / Walken / I’m the Man Who Loves You / Hummingbird / I Hate it Here / Red Eyed and Blue / I Got You / Casino Queen / Outtamind (Outtasite)
Encore: Hoodoo Voodoo

- Nada Surf brengt volgend voorjaar hun opvolger uit van "The Weight is a Gift". Het album zal "Lucky" heten en de eerste veelbelovende single kan je nu al beluisteren en downloaden via hun Myspace-pagina: See these bones

- Fijne plaatjes in fijne tijden: The Strange Death of Liberal England - Forward March!
Op de Luisterpaal, waar anders?

- Opper-Aussie Nicholas Edward Cave gooit binnenkort het heilige vuur nog eens op plaat, zijn veertiende al ondertussen. "Dig, Lazarus, Dig!!!" zou maart 2008 het levenslicht moeten zien.

- Tot slot, passende muziek voor in onze batcave: A Place to Bury Strangers

Labels: , , ,

Het Collectief Geheugen (34)

John Frusciante - Going inside

Labels: , ,

EMO

Labels: