woensdag, januari 14, 2004

Sprokkels

Eerst en vooral, iets waar ik al het meest over gepost heb deze week: het comment-systeem. De site van Blogspeak is nu volledig down. Volgens laatste berichtgeving zou HaloScan nu gaan instaan voor de comments en gebruikers zouden gemaild worden. Dit alles zou dit weekend moeten zijn. Blijkt er niets van in huis te komen, schakel ik over op een ander systeem...i want my interactivity back!

Deze week ben ik begonnen met XIII, de first person shooter gebaseerd op de gelijknamige Belgische stripreeks. Grafisch ziet het er allemaal zeer mooi uit...het is een van de eerste, zoniet het allereerste, pc-game dat gebruik maakt van cell shaded graphics waardoor alles er zeer striptekenachtig uitziet. Het stripeffect wordt nog verhoogd door enkele andere elementen. Zo kan je de voetstappen zien van je vijanden en soms krijg je in je scherm kleinere vensters te zien waarin zich een bepaalde actie afspeelt. Ook de tussenfilmpjes zijn zeer knap en gemaakt volgens het stripconcept.
Tot nu toe zijn de levels zeer gevarieerd. Spijtig genoeg is stealth buiten de echte stealthmissies ietwat overbodig...je raakt veel gemakkelijker door levels heen door er Rambo-gewijs in te vliegen dan door gebukt en dekking zoekend de mannetjes een voor een neer te leggen.
Kwalitatief gezien is dit een meer dan degelijke shooter hoewel er toch enkele dingen zijn waar ik me aan stoor. Het duurt nogal lang om je wapen uit te halen waardoor je meestal in heviger gevechten direct al een paar kogels moet incasseren. De tussenfilmpjes zijn zeer knap maar spijtig genoeg niet over te slaan, wat nogal kan tegensteken als je een paar keer sterft in dezelfde missie. Tenslotte is de grootste bron van ergernis het save- en retry-systeem.
Op eender welk tijdstip je ook gesaved mag hebben, je begint altijd opnieuw bij het begin van het level. Als je een missie opnieuw wil proberen, krijg je altijd nog eerst een waarschuwingsboodschap dat alle onopgeslane missies verloren gaan indien je wil retryen. De auto-save plaatst je soms voor onverwachte verrassingen door een deel van je gespeelde missies niet op te slaan. Kortweg, het trekt er niet op. Zelf regelmatig saven is dus de boodschap.

Tenslotte dacht ik nog Dancer in the dark te bespreken maar wegens enkele familiale tussenkomsten heb ik enkele belangrijke stukken van de film gemist. Bijgevolg zie ik me genoodzaakt daar van af te zien en de film in de toekomst nog eens te huren om het verhaal volledig te snappen. Niettemin kan ik meegeven dat ik zeer onder de indruk was van de prestatie van Bjork en ook het verhaal liet me niet onberoerd...ik ken weinig eindscenes die me zo zwaar naar de keel grepen.
Belgatom, van zodra de comments terug zijn verwacht ik een bijdrage van je...and that's an order! :)

Beluisterd: Four Tet - Rounds, Bill Hicks - Flying saucer tour, vol.1, Grandaddy - Sumday, Jimmy Eat World - Bleed American, Bill Hicks - Love, laughter and truth, Metallica - Kill em all, The Mothers of Invention - Freak out!, Bill Hicks - Arizona Bay, Beastie Boys - Check your head, Arcturus - Aspera hiems symfonia/Constellation/My angel, R?yksopp - Melody A.M., Texas is the Reason - Do you know who you are?, Quannum - Quannum spectrum, The Sheila Divine - New parade, Chicane - Behind the sun