woensdag, januari 07, 2004

Must see tv?

Al jaren is woensdag ten huize CR Humo-dag maar zoals eerder aangekondigd (28/11) zal dat voor niet al te lang meer zijn. Ben ik trouwens de enige die vind dat ik elke week de tv-pagina's steeds meer en meer naar voren zie opschuiven? Soit, in het exemplaar van deze week (naast nog maar eens Steve Stevaert, nog maar eens K3 en nog maar eens Abou Jahjah - ok, zijn ouders but nevertheless you get my point) staat een interview met 's lands programmadirecteurs der televisie. Verwacht wordt dat in 2004 alle registers gaan opengetrokken worden en de vraag is wat ze de kijker nu weer gaan voorschotelen. Een kort overzichtje:

1. Bettina Geysen (TV1)
La Geysen is voorstander van meer entertainment op het eerste net...oude mensen herinneren zich nog vast wel zo van die shows: lange verlichte trappen, tussendoor wat danspasjes van een of ander ensemble en natuurlijk veel glitter en fake gedoe. Ik moet nog maar terugdenken aan Donaat Deriemaker om mijn verteerde eten tot halfweg mijn slokdarm te krijgen. Zelf ziet ze het succes van Het Swingpaleis als een vraag naar meer entertainment en positivisme. Van mijn part geven ze feestjes wat ze willen maar mij moeten ze er alleszins niet op verwachten. Een ander aspect waar ze aan wil werken is crossmedia: oninteressante zeik zoveel mogelijk exposure geven via allerlei kanalen (TV1 zelf, radio, internet,...). Ik begin de indruk te krijgen dat de marketingbobo's stilaan de overhand krijgen aan de Reyerslaan.

2. Ricus Jansegers (VT4)
Kort en bondig: "reality is here to stay!"
Misschien kan ik ze gemakkelijkheidshalve van zender 19 naar zender 35 verschuiven.

3. Jo Nachtergaele (JIMtv/Ka2)
JIM blijft experimenteel volgens onze Jo. Ideaal excuus lijkt me om weer een hoop crappy programma's op de Vlaamse jeugd los te laten...maar de jeugd is toch al om zeep (1 woord: sms-games) so who cares really? Als ik naar 1 ding uitkijk op JIM is het wel de dag dat Frank Molnar zijn ontslag of op zijn bek krijgt...of misschien beide zelfs, bij voorkeur onder het registrerend oog van de camera.
In het deel over de Ka2 programmatie bewijst Jo trouwens dat hij echt wel voeling heeft met zijn publiek. Ka2 blijft eens te meer de aanbieder van topseries maar oh probleem: de kijkers lusten de buitenlandse series niet. Kijk beste Jo, als je "24" gaat programmeren tussen de Big Brother blokken in en dan zelfs hier en daar eens een stuk van een aflevering laat wegvallen ´┐Żn dan nog niet begrijpt waarom de kijkcijfers tegenvallen, dan kan je misschien toch maar beter eens uitkijken naar een andere job.

4. Yvette Mignolet (Vitaya)
Heb ik zelfs nog niet geprogrammeerd op mijn tv-toestel...nuff said. Lifestyle is for wussies!

5. Johan Op de Beeck (Canvas)
Canvas blijft het stabielste broertje van de klas en waarom ook niet? Zeer degelijke documentaires en goeie films, ain't nothing wrong with that!

6. Bert Geenen (VTM)
Kent hier emand die mop van Jantje en Bertje? Ik ook niet echt, maar het is wel lachen hoe ze langs alle kanten verkondigen dat ze VTM een nieuw imago willen bezorgen. Hun oplossing? Voortborduren op bestaande successen met hier en daar een aanpassing en omdat we er toch maar niet genoeg van kunnen krijgen: docusoaps! En dan maar wenen dat het niet fair is dat de VRT een tijdelijk derde net krijgt waardoor ze niet alleen moeten opboksen tegen de sport maar ook nog eens tegen TV1, Ketnet en Canvas. Wel boe-fucking-hoe...zelfs Calimero zou minder traantjes laten dan deze eierhoofden.

* Wegens gebrek aan scriptjes atm, komt er voorlopig elke keer een manuele toevoeging van de boeken die ik heb uitgelezen en de cd's die ik heb beluisterd
Uitgelezen: Stephen King & Peter Straub - Het Zwarte Huis (NL)
Beluisterd: Lamb - Between darkness and wonder, Talib Kweli - Quality, The Who - Tommy, The Secret Stars - The secret stars, TV on the Radio - Young liars EP, Nitzer Ebb - Belief, The Cure - Live @ Werchter (02/07/00), My Spacecoaster - Heartstrings, Carcass - Wake up and smell the carcass