maandag, januari 05, 2004

Bib-bib-bibliotheca

Dat de openbare bibliotheek hier een ramp is in Aalst werd me vandaag nog maar eens duidelijk gemaakt toen ik voor een gesloten en onverlicht gebouw kwam te staan. Jawel, naast 31 december en 1 en 2 januari blijkt ook 5 januari een dag te zijn waarop de Aalsterse bibliothecarissen (m/v) mogen uitrusten van de meer dan vermoeiende eindejaarsfeesten. Gelukkig regende het niet te hard of ik zou nog meer de pest in gehad hebben. En dan te weten dat ik er enkel moest zijn omdat ze het zo nodig vonden enkele jaren geleden hun systeem van uitlenen aan te passen.

In vroegere tijden kon je boeken uitlenen gedurende 3 weken en cd's gedurende 2 weken. Boeken uitlenen was (en is nog steeds) gratis en mits geen reservatie van iemand anders kon je de boeken zoveel laten verlengen als je wou. Je diende ze wel opnieuw allemaal mee te zeulen maar dat nam je er dan maar bij. Blijkbaar was dit systeem te lastig voor mensen die maar om de 3 weken konden komen en hun cd's te laat binnendienden, of omgekeerd voor diegenen die om de 2 weken kwamen en hun boeken een week te laat binnenbrachten. Flexibel zoals ze zijn in het bibliotheekwezen besloten ze dan maar de uitleentermijnen aan te passen en ziezo, alles is weer mooi geregeld. Uitgeleende cd's moeten na 2 weken binnengebracht worden en boeken na 4 weken. Leuk, een week langer om een boek uit te lezen, denk je dan. True...maar er is een verschil tussen een boek lezen en een boek gebruiken (als naslagwerk voor een paper of eindwerk bijvoorbeeld). In het laatste geval kan je een boek wel eens langer nodig hebben dan 4 weken. Geen probleem, dan verleng je die toch gewoon...wrong fucking guess, baby!

Verlengen kan niet meer. Hoe je ook schreeuwt en smeekt, het kan niet meer. Wat wel kan is dat je de boeken binnenbrengt, ter plekke een andere bibkaart bovenhaalt (van broer, zus, vader, nonkel, kapper van je grootmoeder, schoonmoeder van de beenhouwer van je tante, etc.) en de boeken op zeer eenvoudige wijze overzet op die kaart en terug met je boeken naar buiten loopt. Beschik je over geen kennissen met een bibliotheekkaart, dan krijg je de boeken niet mee. Let wel, als je de boeken binnen brengt, een uurtje of 2 in het centrum blijft rondhangen en dan de bib binnenstapt met je eigen bibkaart kan je er zonder probleem mee naar buiten stappen. Begrijpe wie begrijpe kan.

Morgen mag ik dus weer eens naar de bibliotheek stappen...hopelijk regent het niet te hard en staan mijn boeken er nog. Anders zouden er wel eens een paar kelen kunnen overgesneden worden met de scherpe rand van mijn bibliotheekkaart. Beef ende sidder, boekengespuis!