zondag, augustus 03, 2003

CD Extra

Vandaag was ik nog eens door mijn cd-collectie aan het snuffelen toen ik plots "Memories for my sweetheart the drunk" van Jeff Buckley tegenkwam. Omdat het al een hele tijd geleden was dat die nog eens had opgelegen, zwierde ik hem in mijn cd-drive...om hem een half uur later er onbeluisterd weer terug uit te halen. De cd bevat immers multimedia-content waardoor het onmogelijk is om de cd gewoon via Winamp of WMP af te spelen. Eerst moet je allerhande dingen installeren om naderhand vast te stellen dat je voortdurend een error krijgt en bijgevolg geen noot muziek te horen krijgt...damn frustrerend!

De cd is uit 1998 en het zou me verwonderen dat ze toen al zo sterk bezig waren met antikopieermaatregelen. Maar toch werpt het vragen op...zeker als je kijkt naar de maatregelen die heden ten dage getroffen worden. In principe moet een schijfje aan allerlei voorwaarden en regels voldoen vooraleer het een cd mag genoemd worden maar dezer dagen springt de platenindustrie daar nogal losbandig mee om. Gevolg: cd's die onafspeelbaar zijn op pc, in de auto of soms zelfs gewoon op oudere modellen van cdspelers.

Damn, nu merk ik ook plots dat mijn cd "Complete b-sides" van Pixies niet afspeelbaar is op pc...buiten de 2 "enhanced" liedjes. En dan vragen de bonobo's van de platenmaatschappijen zich af waarom mp3 zo populair is...