vrijdag, december 29, 2006

Best of 2006 - Concerts

Wekenlang heb ik me het hoofd zitten breken over de topsingles van 2006 en een half uur na publicatie moet ik vaststellen dat ik "Wolf like me" volledig over het hoofd heb gekeken. Gelukkig valt mijn aanwezigheid op concerten en festivals net iets gemakkelijker te registreren. Bijgevolg is dit de enige en finale lijst der concerten:

1. Yo La Tengo - 18/11 - AB
Ze zijn niet de bekendste band, niet de grootste, niet de beste, niet de hipste en ongetwijfeld niet de knapste. Wat ze wel zijn, is een groep van 3 mensen die al jarenlang tesamen muziek maken en er nog elke dag plezier aan beleven. Ze kennen hun beperkingen en halen daar het maximum uit. Ze spelen even graag songs als dat ze genres spelen: rock, pop, disco, funk, kinderrijmpjes, zelfs psychedelica als het moet... ze spelen het met ogenschijnlijk gemak. Op plaat, op het podium en eender waar ze instrumenten in hun handen krijgen. Hopelijk mogen we ze nog vele malen begroeten op Belgische bodem, al was het op een thema-avond rond polka of tango. I know they'd pull it off.
Clip: Little eyes

2. Cat Power - 4/11 - AB
Het mag dan niet al te best gesteld zijn met de wereld, met Cat Power gaat tot onze opluchting alles goed. Gezien de zelfzekerheid waarmee ze dezer dagen op het podium staat en het volk toespreekt, kunnen we niet anders dan van een ware metamorfose spreken. The greatest? Ze is alleszins goed op weg.
Clip: Cross-bones style/Nude as the news

3. Pearl Jam - 30/8 - Sportpaleis
Concert van het jaar, ware het niet dat ik me niet zo thuis voel in zalen van het kaliber Sportpaleis. Afgezien daarvan bevatte het concert alles om het legendarisch te maken. Al komen ze voortaan elk jaar op Herman Schuermans zijne schoot kamperen, dit wordt nooit meer overtroffen.
Clip: Alive

4. Mogwai - 16/4 - AB
Van alle onverstandige dingen die ik het voorbije jaar gedaan heb, is geen oordopjes dragen wel een van de meest frequent weerkerende geweest. Mogwai was een van de bands waarvoor ik het - stoer genoeg - wel over had een dagje met piepende oren rond te lopen. Wie de belevenis op minischaal wil ervaren, moet in bijgevoegd clipje maar eens kijken wat er zoal gebeurt rond 6'30".
Clip: Mogwai fear Satan

5. Dresden Dolls - 13/5 - AB/Pukkelpop
http://www.youtube.com/watch?v=8xQ4Wcsa7ZY
Een zwak voor theater en een passie voor muziek, die twee van Dresden Dolls aan het werk zien is niets minder dan magie. Hoe beiden elkaar perfect aanvoelen en op mekaar kunnen inspelen. Hun truukje op "Coin operated boy" is daar een mooi voorbeeld van. Het is altijd een plezier om deze groep aan het werk te zien.
Clip: Sex changes
[Hun keuze voor voorprogramma's verdient ook een pluim. Ik heb met volle teugen genoten van Devotchka.]

6. Gogol Bordello - Pukkelpop
Borat in het circus, komt dat zien, komt dat zien! Gogol Bordello is ongeveer het gekste wat het voorbije jaar een podium beklommen heeft. Ze noemen zichzelf gypsy punk en daar is geen woord van gelogen. Hun liveshows lopen over van de energie en ze rusten niet vooraleer uzelf naar adem staat te happen. U weze dus gewaarschuwd.
Clip: 60 Revolutions

7. Zita Swoon - Pukkelpop
Met respect voor beide artiesten maar mogen we alle pers ten lande even aansporen Stef Kamil eindelijk uit de schaduw van Tommy te halen. Hij heeft al meermaals bewezen een groot hart te hebben, is een uitstekend performer en heeft een geweldig gevoel voor het schrijven van sonische parels. Daarnaast bewijzen zijn oudste songs zich al meer dan 10 jaar en nog straffer, kunnen ze in eender welk arrangement gebracht worden zonder ook maar iets aan kracht in te boeten. Stef Kamil is een grote meneer en de enige Belg die me zonder bonkende beats spontaan tot dansen weet aan te zetten. Peace and love, sisters!
Clip: Jintro & the great luna

8. My Morning Jacket - Pukkelpop
Jim James had nog wat strafpunten staan wegens afgelaste en niet-afgelaste concerten in Belgiƫ, maar maakte alles goed op Pukkelpop en mag weer een bank dichter bij het bord gaan zitten. Zo'n lap is er niet meer op gegeven sinds die keer dat Tina tegen Ike zei dat ie wel zou staan in een roze string.
Clip: Golden

9. Adam Green - 11/4 - AB Box
Hij is gek, grappig en waarschijnlijk hoogstirritant voor iedereen die er een volledige tour mee moet uitzitten, maar zingen, croonen en performen kan ie als de beste. Verdient enkel en alleen al een prijs voor zijn cover van "Kokomo".
Clip: Jessica

10. Madness - Lokerse Feesten
Zelfs al zou de huidige festivalreeks van Madness een zuivere vorm van cashing in zijn, dan nog had ik daar afgelopen zomer allerminst een probleem mee gehad. De sfeer die heerste was ongelooflijk, de hits klonken nog steeds even vers en de covers die ze brachten waren ook om van te smullen. Wat geeft het dan dat de huidige "One step beyond" net iets trager is dan de oude? Zolang we die voeten maar van de grond krijgen. Skank it!
Clip: I chase the devil (Ironshirt)
[Origineel van Max Romeo, handig gepikt door The Prodigy in "Out of space"]

Labels: ,