maandag, januari 08, 2007

Best of 2006 - Albums

"At your age people expect you to be calm, dignified and sober.
Disappoint them."

Het stond te lezen op een kaartje dat me op oudejaar overhandigd werd, en laten we zeggen dat ik de opdracht diezelfde avond al uiterst succesvol wist te volbrengen. Maar goed, nu dat alle alcohol en de allereerste werkweek van 2007 verteerd zijn (dinsdagmorgen was uitermate pijnlijk), kan ik best nog even de laatste pagina van vorig jaar afsluiten.

1. Yo La Tengo - I am not afraid of you and I will beat your ass
Het album bevestigde wat de titel al deed vermoeden: zelfzeker en niet van plan ons ongeslagen achter te laten. Met "I am not afraid of you and I will beat your ass" breit Yo La Tengo een krachtig statement aan hun reeds uitgebreide repertoire. De bende van Kaplan haalt alles en vanalles uit de kast: falsettofunk op "Mr Tough", moerasrock op "The room got heavy", garagerock op "Watch out for me Ronny",... "I am not afraid of you and I will beat your ass" is het muzikale equivalent van de Titty Twister: "If they don't have it, you don't want it!"
mp3s

2. Joanna Newsom - Ys
Joanna Newsom schopte het met deze plaat van toverheks tot sprookjeself. Concept is een vies woord voor deze onovertroffen inspanning om vijfenvijftig minuten muziek en inhoud in 5 netjes gedoseerde songs te gieten. En was ik iets kunstzinniger, dan kon ik vast ook heel veel mooie dingen vertellen over de albumhoes.
Emily 1 2

3. The Dresden Dolls - Yes, Virginia
Wat mij betreft zijn The Dresden Dolls de sterkste en meest zelfrelativerende wind die de laatste jaren doorheen het huidige muzieklandschap wist te waaien. Tongue-in-cheek teksten, enkele psychopatische trekjes en een snuifje decadentie die de groep een zeker je-ne-sais-quoi geven. Het album is over de hele lijn niet even sterk, maar de magie en lust waarmee beide leden zich op de muziek werpen maakt veel goed.
Sing / Backstabber (de DIY-versie)

4. Cat Power - The greatest
Chan Marshall verkaste van de slaapkamer naar de living en kreeg een hoop fijne muzikanten op de koffie. In het verleden mocht ze dan wel al enkele keren stevig in de touwen gehangen hebben, deze plaat en aansluitende tour hebben bewezen dat deze jongedame meer dan ooit stevig op haar benen staat.
The greatest / Lived in bars

5. Tool - 10,000 days
Altijd hetzelfde met die fuckers van Tool: beetje alternatief doen, continu van melodie en ritme veranderen for the sake of it en dan nog wat cryptische teksten uitkramen. Zeg niet dat we uw mening niet gerespecteerd hebben, maar naar onze bescheiden mening poepten Maynard en de zijnen weer een aardig schijfje bijeen. Onze cd-speler ruikt er nog altijd naar. De fuckers!
Wings for Marie part 2

6. Isobell Campbell & Mark Lanegan - Ballad of the broken seas
De talloze vergelijkingen ga ik niet meer maken, u kent genoeg man-vrouw koppels die deze 2 zijn voorafgegaan, maar ook hier geldt dat 1 plus 1 veel meer dan is dan 3 goeie songs.
Ramblin' man

7. Midlake - The trials of Van Occupanther
Midlake is als bruisend water, een vertrouwde smaak maar toch genoeg prikkelend om als fris waargenomen te worden. Als je dorstig bent, neem dan zeker een goeie slok van dit goedje. Dit smaakt naar meer.
Young bride

8. Sophia - Technology won't save us - Pace
We zouden niet op een losgeslagen bootje willen zitten wanneer de eerste song van Sophias laatste album losbarst. "Technology won't save us" bevat echter meer dan indrukwekkende donderwolken. Robin Proper-Sheppard bewijst nogmaals een goeie plaat in zich te hebben en 2006 was het jaar waarin wij er getuige mochten van zijn.
Pace

9. Ghostface Killah - Fishscale
We nemen het u niet kwalijk als u rapmuziek vies vindt, alle liedjes voor u hetzelfde lijken en er voor u geen kunst aan is om wat coole termen aan elkaar te lullen. Ghostface is evenwel niet zomaar een luller, maar wel eminence grise - en in onze achting een van de bekwaamste leden - van de beruchte Wu-Tang Clan. Wanneer Tony Starks spreekt, luisteren we. Die titel van champ mag ie van ons gerust in zijn zak steken. Comeback of the ironman!
Back like that / DnB version

10. Mogwai - Mr. beast
Hard, zacht, luid, gitaren. Mogwai slaat en zalft naar goede gewoonte. Geen wonder dat er geen monsters meer de kop durven opsteken in Loch Ness.
Glasgow megasnake

Spijtigste afwezige: "Nux Vomica" van The Veils (onbegrijpelijkerwijs onbesproken op AMG). Pas de laatste week van 2006 opgepikt en nu al reeds een constante in mijn velerlei muziekspelers. U merkt het: ook buiten dit lijstje valt er nog veel moois te ontdekken. Uw tips zijn ook steeds welkom.

Labels: ,

zondag, december 31, 2006

The end is near

Labels:

vrijdag, december 29, 2006

Best of 2006 - Concerts

Wekenlang heb ik me het hoofd zitten breken over de topsingles van 2006 en een half uur na publicatie moet ik vaststellen dat ik "Wolf like me" volledig over het hoofd heb gekeken. Gelukkig valt mijn aanwezigheid op concerten en festivals net iets gemakkelijker te registreren. Bijgevolg is dit de enige en finale lijst der concerten:

1. Yo La Tengo - 18/11 - AB
Ze zijn niet de bekendste band, niet de grootste, niet de beste, niet de hipste en ongetwijfeld niet de knapste. Wat ze wel zijn, is een groep van 3 mensen die al jarenlang tesamen muziek maken en er nog elke dag plezier aan beleven. Ze kennen hun beperkingen en halen daar het maximum uit. Ze spelen even graag songs als dat ze genres spelen: rock, pop, disco, funk, kinderrijmpjes, zelfs psychedelica als het moet... ze spelen het met ogenschijnlijk gemak. Op plaat, op het podium en eender waar ze instrumenten in hun handen krijgen. Hopelijk mogen we ze nog vele malen begroeten op Belgische bodem, al was het op een thema-avond rond polka of tango. I know they'd pull it off.
Clip: Little eyes

2. Cat Power - 4/11 - AB
Het mag dan niet al te best gesteld zijn met de wereld, met Cat Power gaat tot onze opluchting alles goed. Gezien de zelfzekerheid waarmee ze dezer dagen op het podium staat en het volk toespreekt, kunnen we niet anders dan van een ware metamorfose spreken. The greatest? Ze is alleszins goed op weg.
Clip: Cross-bones style/Nude as the news

3. Pearl Jam - 30/8 - Sportpaleis
Concert van het jaar, ware het niet dat ik me niet zo thuis voel in zalen van het kaliber Sportpaleis. Afgezien daarvan bevatte het concert alles om het legendarisch te maken. Al komen ze voortaan elk jaar op Herman Schuermans zijne schoot kamperen, dit wordt nooit meer overtroffen.
Clip: Alive

4. Mogwai - 16/4 - AB
Van alle onverstandige dingen die ik het voorbije jaar gedaan heb, is geen oordopjes dragen wel een van de meest frequent weerkerende geweest. Mogwai was een van de bands waarvoor ik het - stoer genoeg - wel over had een dagje met piepende oren rond te lopen. Wie de belevenis op minischaal wil ervaren, moet in bijgevoegd clipje maar eens kijken wat er zoal gebeurt rond 6'30".
Clip: Mogwai fear Satan

5. Dresden Dolls - 13/5 - AB/Pukkelpop
http://www.youtube.com/watch?v=8xQ4Wcsa7ZY
Een zwak voor theater en een passie voor muziek, die twee van Dresden Dolls aan het werk zien is niets minder dan magie. Hoe beiden elkaar perfect aanvoelen en op mekaar kunnen inspelen. Hun truukje op "Coin operated boy" is daar een mooi voorbeeld van. Het is altijd een plezier om deze groep aan het werk te zien.
Clip: Sex changes
[Hun keuze voor voorprogramma's verdient ook een pluim. Ik heb met volle teugen genoten van Devotchka.]

6. Gogol Bordello - Pukkelpop
Borat in het circus, komt dat zien, komt dat zien! Gogol Bordello is ongeveer het gekste wat het voorbije jaar een podium beklommen heeft. Ze noemen zichzelf gypsy punk en daar is geen woord van gelogen. Hun liveshows lopen over van de energie en ze rusten niet vooraleer uzelf naar adem staat te happen. U weze dus gewaarschuwd.
Clip: 60 Revolutions

7. Zita Swoon - Pukkelpop
Met respect voor beide artiesten maar mogen we alle pers ten lande even aansporen Stef Kamil eindelijk uit de schaduw van Tommy te halen. Hij heeft al meermaals bewezen een groot hart te hebben, is een uitstekend performer en heeft een geweldig gevoel voor het schrijven van sonische parels. Daarnaast bewijzen zijn oudste songs zich al meer dan 10 jaar en nog straffer, kunnen ze in eender welk arrangement gebracht worden zonder ook maar iets aan kracht in te boeten. Stef Kamil is een grote meneer en de enige Belg die me zonder bonkende beats spontaan tot dansen weet aan te zetten. Peace and love, sisters!
Clip: Jintro & the great luna

8. My Morning Jacket - Pukkelpop
Jim James had nog wat strafpunten staan wegens afgelaste en niet-afgelaste concerten in Belgiƫ, maar maakte alles goed op Pukkelpop en mag weer een bank dichter bij het bord gaan zitten. Zo'n lap is er niet meer op gegeven sinds die keer dat Tina tegen Ike zei dat ie wel zou staan in een roze string.
Clip: Golden

9. Adam Green - 11/4 - AB Box
Hij is gek, grappig en waarschijnlijk hoogstirritant voor iedereen die er een volledige tour mee moet uitzitten, maar zingen, croonen en performen kan ie als de beste. Verdient enkel en alleen al een prijs voor zijn cover van "Kokomo".
Clip: Jessica

10. Madness - Lokerse Feesten
Zelfs al zou de huidige festivalreeks van Madness een zuivere vorm van cashing in zijn, dan nog had ik daar afgelopen zomer allerminst een probleem mee gehad. De sfeer die heerste was ongelooflijk, de hits klonken nog steeds even vers en de covers die ze brachten waren ook om van te smullen. Wat geeft het dan dat de huidige "One step beyond" net iets trager is dan de oude? Zolang we die voeten maar van de grond krijgen. Skank it!
Clip: I chase the devil (Ironshirt)
[Origineel van Max Romeo, handig gepikt door The Prodigy in "Out of space"]

Labels: ,

donderdag, december 28, 2006

Best of 2006 - Singles

1. Peter, Bjorn & John - Young folks (clip)
Simpel, catchy, vlot meezingbaar en zomers... het zijn maar enkele criteria waar "Young folks" vlotjes 10 op 10 behaalt.

2. Yo La Tengo - Black flowers (song)
"Black flowers" is niet het meest voor de hand liggend singlemateriaal, maar sommige verborgen parels mogen nu eenmaal in het voetlicht geplaatst worden. Majestueus maar tegelijk broos en intiem, probeert James McNew de zorgen van tafel te vegen met troostende woorden en een onbezorgd la-la-la-la.

3. Mogwai - Travel is dangerous (clip)
Mogwai hoeft niet altijd schroeiend hard uit te pakken om meesterlijke nummers op de wereld te zetten. Ziehier het bewijs!

4. Midlake - Roscoe (clip)
Lang geleden dat we nog Texanen zijn tegengekomen die zoveel finesse en tact aan de hand wisten te leggen. Pop zoals we ze veel te weinig op de radio horen

5. Tool - Vicarious (user video)
Er zijn talloze fanvideo's te vinden van deze song op Youtube, maar deze groep heeft dan ook heel wat fans uiteraard. Niet onterecht want Keenan en de zijnen brachten weer een fijn plaatje uit dit jaar en "Vicarious" was de song die het vlotst in het oor lag. Geniet van de Twin Peaks versie!

6. Charlotte Gainsbourg - The song that we sing (clip)
Het leek wel alsof Air een nieuw album uit had gebracht dit jaar, maar bij nader inzien bleken het de knapste genen van Serge Gainsbourg te zijn die verantwoordelijk waren voor het relaxe "5:55". Het afgelopen jaar liepen we niet onterecht gek en dartel van de prachtige klokjes in dit nummer. Dat het maar gauw weer lente wordt!

7. Basshunter - Boten Anna (clip)
Zonder IRC was ik in '97 nooit verslingerd geraakt aan het internet, Zweeds is cool en het ene foute nummer klinkt een pak beter dan het andere. Of had u hier soms meer rationaliteit verwacht?

8. Blood Brothers - Laser life (clip)
The Blood Brothers slagen er quasi jaarlijks in als niet-mainstream band een bijna zo goed als radio/hitgevoelig nummer in elkaar te boksen. Zoals u wel kan raden, was dit hun nummer voor 2006.

9. The Pipettes - Pull shapes (clip)
Mogen we dit de "Buddy Holly" van de noughties noemen? De bedoelingen waren minstens even goed, de looks waren op z'n zachtst gezegd beter en qua aanstekelijkheid zat het ook wel goed. Spijtig genoeg zullen deze dames geen "Pinkerton" uit de bolletjesrok schudden, daarvoor zijn ze net iets te one trick pony.

10. Gnarls Barkley - Crazy (clip)
Twee jaar na "The Grey Album" ging George Martin aan het remixen met songs van The Beatles. Coincidence, I think not. Om maar te zeggen dat Danger Mouse best wel snel in de smiezen heeft wat werkt en wat niet. Samen met Cee-Lo slaagde hij er dit jaar dan ook in vanuit het niets de hitparades te bestormen met "Crazy" en het daarbijhorende album. Werd dit nummer kapotgespeeld? Hoogstwaarschijnlijk, maar ik had er geen last van zo zonder radio en televisie. Wanneer hetzelfde jaar nog allerlei artiesten je nummer gaan coveren, weet je dat je een popklassieker in handen hebt. "Crazy" is er zo eentje.

Morgen: de concerten van 2006

Labels: ,