donderdag, december 28, 2006

Best of 2006 - Singles

1. Peter, Bjorn & John - Young folks (clip)
Simpel, catchy, vlot meezingbaar en zomers... het zijn maar enkele criteria waar "Young folks" vlotjes 10 op 10 behaalt.

2. Yo La Tengo - Black flowers (song)
"Black flowers" is niet het meest voor de hand liggend singlemateriaal, maar sommige verborgen parels mogen nu eenmaal in het voetlicht geplaatst worden. Majestueus maar tegelijk broos en intiem, probeert James McNew de zorgen van tafel te vegen met troostende woorden en een onbezorgd la-la-la-la.

3. Mogwai - Travel is dangerous (clip)
Mogwai hoeft niet altijd schroeiend hard uit te pakken om meesterlijke nummers op de wereld te zetten. Ziehier het bewijs!

4. Midlake - Roscoe (clip)
Lang geleden dat we nog Texanen zijn tegengekomen die zoveel finesse en tact aan de hand wisten te leggen. Pop zoals we ze veel te weinig op de radio horen

5. Tool - Vicarious (user video)
Er zijn talloze fanvideo's te vinden van deze song op Youtube, maar deze groep heeft dan ook heel wat fans uiteraard. Niet onterecht want Keenan en de zijnen brachten weer een fijn plaatje uit dit jaar en "Vicarious" was de song die het vlotst in het oor lag. Geniet van de Twin Peaks versie!

6. Charlotte Gainsbourg - The song that we sing (clip)
Het leek wel alsof Air een nieuw album uit had gebracht dit jaar, maar bij nader inzien bleken het de knapste genen van Serge Gainsbourg te zijn die verantwoordelijk waren voor het relaxe "5:55". Het afgelopen jaar liepen we niet onterecht gek en dartel van de prachtige klokjes in dit nummer. Dat het maar gauw weer lente wordt!

7. Basshunter - Boten Anna (clip)
Zonder IRC was ik in '97 nooit verslingerd geraakt aan het internet, Zweeds is cool en het ene foute nummer klinkt een pak beter dan het andere. Of had u hier soms meer rationaliteit verwacht?

8. Blood Brothers - Laser life (clip)
The Blood Brothers slagen er quasi jaarlijks in als niet-mainstream band een bijna zo goed als radio/hitgevoelig nummer in elkaar te boksen. Zoals u wel kan raden, was dit hun nummer voor 2006.

9. The Pipettes - Pull shapes (clip)
Mogen we dit de "Buddy Holly" van de noughties noemen? De bedoelingen waren minstens even goed, de looks waren op z'n zachtst gezegd beter en qua aanstekelijkheid zat het ook wel goed. Spijtig genoeg zullen deze dames geen "Pinkerton" uit de bolletjesrok schudden, daarvoor zijn ze net iets te one trick pony.

10. Gnarls Barkley - Crazy (clip)
Twee jaar na "The Grey Album" ging George Martin aan het remixen met songs van The Beatles. Coincidence, I think not. Om maar te zeggen dat Danger Mouse best wel snel in de smiezen heeft wat werkt en wat niet. Samen met Cee-Lo slaagde hij er dit jaar dan ook in vanuit het niets de hitparades te bestormen met "Crazy" en het daarbijhorende album. Werd dit nummer kapotgespeeld? Hoogstwaarschijnlijk, maar ik had er geen last van zo zonder radio en televisie. Wanneer hetzelfde jaar nog allerlei artiesten je nummer gaan coveren, weet je dat je een popklassieker in handen hebt. "Crazy" is er zo eentje.

Morgen: de concerten van 2006

Labels: ,