zaterdag, april 01, 2006

Plant Life - The Return of Jack Splash

"File under OutKast!" kregen wij te horen van de archivarissen der muziekwereld maar daar wouden we eerst zelf onze mening over vormen.
3.9/5Welgeteld 31 seconden duurt "Jack's back" dat zowel als intro als intentieverklaring dient.
Fuck their lies and fuck these wars
I put my thing on twenty-fours
I love these queens but fuck these whores
I'm back

Jack Splash is terug en we zullen het geweten hebben.

Plant Life - de groep die opgebouwd is rond Jack Splash, Panda One, Dena Deadly en Rashida - slaagt erin op hun debuutalbum de soul en funk te doen herleven alsof de gouden jaren nooit zijn weggeweest. Veel moeite moet men niet doen om te weten te komen welke artiesten hen beïnvloed hebben, ze worden mooi opgesomd in "The last song" (George Clinton, Prince, Sly & the Family Stone,...).

De liefde in al zijn facetten loopt als een rode draad doorheen het album, van de eerste verleidingsstappen ("Appreciate", "We can get high") tot liefdesperikelen ("Why'd U call me?") tot het leven na de breuk ("Beautiful babies", "Precious heart"). Daarnaast predikt Splash ook de universele liefde in songs als "Got2get2gether4luv" en het magistrale "Luv 4 the world (Why they gotta hate)".

"Appreciate" is de themasong voor iedereen die al eens vanuit het donker begeerlijk naar de vrouwen op de dansvloer heeft staan lonken. Net als in de meeste andere songs klinkt Splash als de geboren verleider: sweet, smooth and sexy. Op de tragere nummers gaat het er zoetig aan toe zonder dat het stroperig wordt, de sensualiteit slaat nooit over in sentiment.

Hoewel OutKast en N.E.R.D. soms om de hoek komen kijken, voelen de songs meer retro aan dan die van hun tijdsgenoten. Gedateerd klinkt het echter niet. De mix van funk, soul en disco klinkt fris en aanstekelijk.

"I got heart and soul, and girl I got a lot" zingt Splash in "We can get high". De man liegt niet.

Labels: ,