zaterdag, april 01, 2006

Laura Veirs - The Triumphs and Travails of Orphan Mae

Bella Union redt een prima plaat van de onverdiende vergetelheid.
3.9/5


Het best bewaarde geheim van 2001 is zonder twijfel "The Triumphs and Travails of Orphan Mae", een schijfje dat de voorbije weken niet uit onze speler weg te branden was. Tot voor kort was het album enkel online en on the road te verkrijgen maar Bella Union (het label van onder andere Cocteau Twins, Explosions in the Sky en The Dirty Three) zorgt er met deze re-release voor dat het album net iets gemakkelijker in uw grijpgrage handen terechtkomt.

"Jailhouse fire" trapt de plaat in gang, een up-tempo nummer dat met zijn banjo- en even doeltreffend fluitdeuntje de term "ochtendhumeur" uit ons persoonlijk woordenboek wist te schrappen. "John Henry lives" is dan weer traditioneel en modern tegelijk met zijn americana meets disco en "Orphan Mae" tokkelt een aardig eind weg op banjo.

Ook op de rustiger nummers zoals "Black-eyed Susan" en "Blue ink" is het genieten geblazen. Geen tuinarchitect ter wereld die zo mooi de zomerse prairie in beeld kan brengen. Viool, banjo en steel guitar geven de songs een warm en rustig karakter en de intieme productie nodigt uit om dichter bij de speakers te kruipen als ware het een kampvuur.

"Montague Road" doet wat aardigs met een Tindersticks-arrangement en "Raven marching band" zou perfect tussen het betere werk passen van The Cowboy Junkies. "Movin' along" tenslotte eindigt instrumentaal zodat je nog even de tijd krijgt om het album tot je door te laten dringen vooraleer de algehele stilte intreedt.

Wie zijn Cat Power iets meer zuiders en minder breekbaar lust, is bij Laura Veirs zeker aan het goeie adres.

Labels: ,