zaterdag, april 01, 2006

My Morning Jacket - Z

De muzikale viersterrensmos
4.1/5Een hoop reverb en de engelenstem van Jim James. Dat is in essentie de kern van My Morning Jacket. Wie bij My Morning Jacket ook steevast denkt aan alt country vermengd met stevige rockjams, moet misschien zijn mening bijschaven na het beluisteren van "Z". Na 3 albums besloot de groep namelijk van het betreden pad af te wijken, wat resulteerde in een andere sound die niet iedereen even hard zal kunnen bekoren.

"We are the innovators, they are the imitators" valt te horen in opener "Wordless chorus". De groep onttrekt zich aan de gestelde verwachtingen en doet zijn eigen zin. Even vrezen we voor een "Digital ash in a digital urn"-aanpak, maar buiten het eerste nummer vallen er nog weinig elektronica-invloeden te bespeuren. Al heel vroeg geeft de plaat een van zijn beste troeven prijs, "It beats 4 u" is de naam en een Blonde Redhead-arrangement de drijvende kracht achter het nummer.

"Gideon" zal zeker niet onbesproken blijven in kringen waar Coldplay foei is, al moeten we toegeven dat het sowieso niet het sterkste nummer van de plaat is. Iemand heeft de deur laten openstaan op Broadway, want "What a wonderful man" is niets anders dan een portie uitgelaten rock opera.

Om u helemaal in de war te brengen is er "Off the record", dat begint als The Clash die "Pass the Dutchie" spelen, en uiteindelijk uitloopt in een vibe zoals Air die destijds neerpootte op "Moon Safari". Alle gekheid en schoonheid op een stokje, "Into the wood" is een ingetogen stuk hoempapa dat u niet zomaar aan u voorbij kan laten gaan.

Voor wie het noorden helemaal kwijt zou zijn, is er nog enig houvast voorzien op het tweede deel van het album. "Any time now", "Lay low" en "Knot come loose" bevestigen dat de groep er alvast niet op achteruitgegaan is ten opzichte van de vorige albums. En wee de eerste die een slecht woord durft te zeggen over "Dondante", we slaan hem geheid op zijn bek.

In een ver verleden werkte Jim James in een broodjeszaak. Het zal hem heus niet ontgaan zijn dat de raarste combinaties soms tot de beste resultaten leiden. Van ons part houdt u het bij uw dagelijkse broodje salami, "Z" is een muzikale smos geworden waar wij onze tanden met veel smaak inzetten.

Labels: ,