zaterdag, april 01, 2006

Genesis - Platinum Collection

Met de driedubbelaar "Platinum Collection" probeert Genesis 3 decennia te bundelen in 1 uitgebreid overzicht. Het uiteindelijke resultaat is een goeie benadering van wat we de definitieve verzamelaar kunnen noemen.
3.9/5"In den beginne" was er niets, zo begint het boek Genesis. De groep Genesis daarentegen begon als een vijftal in het jaar des Heren 1967 terwijl ze hun broek nog sleten op de Britse schoolbanken. Eind jaren '90 viel in alle stilte het doek over de groep die gedurende 3 decennia een hele resem hits wist te scoren.

Mike Rutherford en Tony Banks, niet toevallig de oprichters van de groep, zaten de rit van begin tot eind uit. Frontmansgewijs kunnen we echter 3 periodes onderscheiden. Als eerste was er Peter Gabriel die het schip verliet in 1975. Tweede en meest bekende/succesvolle (schrappen naar eigen oordeel) zanger werd Phil Collins, hun toenmalige drummer die bij de groep was gekomen in 1970. Als laatste en minst bekende tot slot nam Ray Wilson (zanger van het Schotse one hit wonder Stiltskin) plaats achter de microfoon toen Phil Collins in '96 volledig solo en Disney ging.

Voor de spreiding van de songs op de 3 cd's werd redelijk chronologisch te werk gegaan. De allereerste cd omvat alle singles die bekend zijn bij mensen die in de jaren '80 ("Mama", "Land of confusion", "Invisible touch") en '90 opgroeiden ("Jesus he knows me", "I can't dance", "No son of mine") en het verplichte Wilson-nummer "Calling all stations".

Op de tweede cd wordt er dieper gegraven in het Genesis repertoire en vinden we alles terug vanaf het begin van de Collins-periode tot begin jaren '80. Hoe verder men terug gaat in de tijd, hoe meer de pop plaats maakt voor prog-rock totdat men zich uiteindelijk op de derde cd volledig in Gabriel-territorium bevindt. Kers op de spreekwoordelijke prog-rock taart is het bijna 23 minutenlange "Supper's ready". Wie met deze 3 cd's nog niet voldaan is, kan zich nog vergapen aan de bijgeleverde dvd die de videoclips bevat van 32 van de songs.

Voor mensen die enkel bekend zijn met de pop-successen van Genesis en enkel zulk werk verwachten, is deze compilatie ongetwijfeld een stap te ver. Maar op hen is deze compilatie dan ook niet gericht in de eerste plaats. Genesis-fans die ertegen op zien de volledige backcatalogue in huis te halen, kunnen voortaan voor de gemakkelijkste oplossing kiezen en deze verzamelaar in huis halen. Jezelf een kadootje gunnen met nieuwjaar kan heus geen kwaad.

Labels: ,