zaterdag, april 01, 2006

Copenhagen - Sweet dreams...

In hun volledige bezetting krijg je ze waarschijnlijk niet allemaal in je woonkamer binnen maar gelukkig neemt dit puike album van dit kamerpopcollectief veel minder plaats in.
4.2/5"Sweet Dreams..." is het tweede album van het Britse Copenhagen, een collectief dat is opgebouwd rond Neil Henderson en Kirsa Wlikenschildt. De productie was in handen van Robin Proper-Sheppard, u welbekend als frontman van Sophia (of als frontman van wijlen The God Machine indien u iets ouder bent), die op het album ook af en toe een akoestische snaar komt meeplukken. Hij zat daar trouwens niet alleen in de studio, om hun warme sound op te bouwen werd er tot maar liefst 16 man opgetrommeld. Van bombast is er echter nooit sprake.

Het duale karakter van de albumtitel vinden we doorheen het hele album terug. Ondanks de rust en de pracht van de arrangementen, en de diepe stem van Henderson die iets beschermends en vaderlijks uitstraalt, zijn deze 11 verhaaltjes voor het slapengaan niet bevorderlijk voor een optimale nachtrust.

"Curled up in the bathroom/Pill jar empty on the floor" zingt Henderson in "Eleanor" en zo is in elke song wel genoeg dramatiek te vinden. Zo meet "Soldier" de psychologische schade op van oorlogstrauma's en komen haatgevoelens aan bod in "Lucky Seven". "Justine" is dan weer de lugubere gedachte die telkenmale door ons hoofd flitst bij het lezen van een zoveelste vermiste tiener. Echt veel stof tot lachen is er dus niet te vinden op dit album maar geen kat die daar om maalt in de winter.

Sluit de gordijnen, neem er een glaasje bij, geniet van "Sweet Dreams..." en maak je op voor een woelige nacht.

Labels: ,