zaterdag, mei 29, 2004

Awake

Pinkstermaandagmiddag en eindelijk ben ik een beetje uitgerust geraakt van afgelopen week. Aangezien mijn ouders weg waren, moest ik de functie van zagende wekker op mij nemen. Mijn broer is namelijk op sommige momenten selectief doof en dan voornamelijk op die momenten wanneer zijn 3 wekkers aflopen. Mijn taak bestond er dus in om ervoor te zorgen dat hij ten laatste om 4 uur 's morgens uit zijn bed geraakte.

Vermits ikzelf meestal op een doordeweekse dag rond 2 of 3 uur in mijn bed kruip, is het niet zo praktisch om terug om 4 uur op te staan. Daarom besloot ik maar om het aangename en het nuttige te koppelen en de late uurtjes van de nacht op te vullen met een paar films die hier al een tijd rondslingeren maar waar ik nog niet aan toe was gekomen om te bekijken: Road to perdition (deftig), One flew over the cuckoo's nest (briljant), 28 Days Later (nice, GYBE ownage), Spiderman (Kirsten Dunst ), Catch me if you can (entertainend) en Ali (degelijk).

Als gevolg van deze beslissing was het meestal echter pas 5 uur 's morgens als ik mijn bed opzocht en dat ging me na een week natuurlijk niet in m'n kouwe kleren zitten. We moeten daar eerlijk in zijn...de tijden dat ik als jonge snaak gemiddeld 5 uur per nacht sliep, liggen al lang achter mij en het ziet er niet naar uit dat ze ooit zullen terugkomen. Het aftakelingsproces genaamd ouderdom neemt je sneller te grazen dan je verwacht.

Zaterdagavond met de ouders ver van huis was het ideale ogenblik om eens zwaar te...rommelen in mijn kast op zoek naar enkele gezelschapsspellen. Om het organisatorisch en praktisch een beetje gemakkelijk en gezellig te houden, moest ik de kring van genodigden wel klein houden dus mijn excuses aan diegenen die er niet bij konden zijn (in de toekomst komt er misschien nog iets groters aan).

Zelf had ik Risk en Monopoly uit de kast gehaald en Jos had Sid Meiers Civilization meegebracht. Met alle aanwezigen (Peet, Saar, Kevin, Kristel, Jos en moi) werd min of meer overlegd dat we Civilization eens zouden uitproberen. Civilization heeft de slechte eigenschap eruit te zien als een Risk voor gevorderden. Bijgevolg speelden we het ook als een soort van Risk met als gevolg dat het spel volledig anders verliep dan het zou moeten verlopen. Peet was al oppermachtig terwijl we nog maar steeds in de Oudheid zaten en toch al een goeie 3 uur aan het spelen waren. Niettemin zag het spel er wel leuk uit en ik denk dat het een volgende keer al veel beter zal lopen.

Na Civilization waagden we ons nog aan een spelletje Monopoly waarbij we volgende regels hanteerden:
- wie dubbel gooit, mag nog eens werpen
- driemaal dubbel gooien bezorgt je de gelegenheid om met een stukje zeep te douchen in de gevangenis
- eindigen op Start levert je 4000 frank extra op
- elke keer een speler op een kaart komt die nog niet gekocht is, koopt hij ze zelf of dient ze per opbod openbaar verkocht te worden
- de prijs voor onbebouwde grond verdubbelt indien de eigenaar alle eigendommen van dezelfde kleur heeft
- er mag niet onderhandeld worden over de ruil, aankoop of verkoop van eigendommen vooraleer alle eigendommen verkocht zijn

Het is voornamelijk die laatste regel die me de overwinning opleverde. Ik had immers het geluk de enige te zijn die alle kaarten van een kleur bezat (Rue St. Leonard, Liege - Lange Steenstraat, Kortrijk - Grand Place, Mons) en daarbij kwam nog eens dat het een eeuwigheid duurde vooraleer alle eigendommen verkocht waren. Ik kon dus al snel investeren in huizen en hotels en van toen af aan was het enkel nog een zaak van cashing in en op degoutante wijze eigendommen op te kopen. De arrogante monopolist uithangen ging me wel goed af, vond ik. I love the taste of power!

Beluisterd:
Grandaddy - The sophtware slump
The Doors - L.A. Woman
Beck - Sea change
Slint - Spiderland
Metal Molly - Suncomfort international
O.M.D. - Talking loud and clear
Gipsy Kings - Hotel California (The Big Lebowski soundtrack)(origineel)
Peter Schilling - Major Tom (völlig losgelöst)