woensdag, mei 26, 2004

AB in de fik - magnifiek!

Onder het motto "Een gegeven paard mag men niet in de bek schijten" (dichterlijke vrijheid, nvdr) trok ik afgelopen maandag naar de AB voor een gratis optreden van Flip Kowlier. Tot mijn grote geluk kon ik vaststellen dat ik geen eenmans-enclave vormde temidden van een zaal West-Vlamingen. Geef toe, West-Vlaams is nu niet eenmaal de wereldtaal zoals sommigen denken...

Voor het concert kregen we nog te horen dat de evacuatie-oefening op een willekeurig ogenblik tijdens het concert zou plaatsvinden. Er werd ons afgeraden te panikeren, mensen te vertrappelen en van balkons te springen...altijd een saaie bedoening die evacuaties :)

Omstreeks half 9 werd de lont aan het vuur gestoken en we waren vertrokken voor deel 1 van wat een spetterend optreden beloofde te worden. Hoewel iedereen wel steeds verwachtte dat het alarm zou afgaan, was de sfeer al meer dan in orde. Kowlier zelf had er ook veel zin en maakte meermaals van de situatie gebruik om het publiek te plagen met mededelingen zoals "we gaan wel zien hoe ver we geraken met ons volgend liedje" en enkele korte muzikale intermezzo's tussen de nummers door zoals de intro van "Fire" van de Pointer Sisters.

We zaten een zevental songs ver in de set en halfweg het reggae-achtige "Bom bin" toen het alarm afging. Vanuit het niets doken enkele camera- en fotolui op (leuk beroep moet dat zijn, zo de professionele ramptoerist uithangen). Moesten ze niet voortdurend voor mijn voeten lopen, ik had een snellere chrono gehad :)

Deel 2 van het optreden werd ingezet met "In de fik" en het zou niet de laatste keer zijn dat het dak eraf ging. Het eerste deel bevatte voornamelijk nieuwer werk terwijl de oudere hits in het tweede deel meer aan bod kwamen. Zo kregen we onder andere een zeer coole hillbilly up-tempo versie van "Verkluot" te horen en een lang uitgesponnen versie van "Welgemeende". Als bisnummer kregen we nog "Vredeslied" voorgeschoteld en tot slot werd "Bom bin" nog eens opgerakeld, zij het deze keer gebracht in de extra lange versie met onder andere nog een guest appearance van Gabriel Rios.

Het concert was meer dan de moeite waard, de sfeer was op en top en een halve zaal vrouwen die op bevel kreunen is ook redelijk onvergetelijk. Van mij mogen ze elke week een evacuatie-oefening doen in de AB :)

Beluisterd:
Flip Kowlier - In de fik
Gomez - Split the difference
McLusky - To hell with good intentions (mp3)
Whale - Hobo humpin slobo babe