maandag, mei 17, 2004

Les Nuits Botanique

Voorzover het mijn mening betreft, en laten we er maar vanuit gaan dat die meestal nogal redelijk centraal staat op deze blog, ligt het muzikaal epicentrum van België in Brussel. Er mogen dan al tal van wereldsterren Vorst Nationaal gevuld hebben, niets gaat boven de gezelligheid en sfeer van de Ancienne Belgique en de Botanique. Beide zalen kennen hun muzikale hoogdagen: AB heeft zijn Domino-festival gewoontegetrouw eind maart-begin april terwijl de Botanique "Les Nuits Botanique" heeft die vanaf dit jaar naar mei zijn verschoven (vroegere edities hadden steeds plaats eind september).
Nadat ik eerder dit jaar Explosions in the Sky al gemist had op de Nachten in Antwerpen en niet aan een ticket was geraakt voor hun optreden in de Sojo nabij Leuven, kon ik hen moeilijk voor een derde keer missen. Daarom trok ik dus afgelopen vrijdag naar de Botanique tesamen met enkele andere indie hippies van het SG forum. Daar kregen we in een goedgevulde Orangerie het volgende voorgeschoteld:

Starfield Season

Limburg's finest uit het postrock-genre naar het schijnt, ze speelden al op Pukkelpop en stonden onder andere al in het voorprogramma van Tristeza, L'Altra en Do Make Say Think. Ik kende slechts 1 nummer van hen, namelijk Awakening Streets dat op hun site te downloaden is. Hun optreden viel heel goed mee. Soms vond ik wel dat hun ritmewisselingen een beetje de punch uit de muziek haalden maar niettemin is het een groep met het nodige talent en potentieel...een groep om in de gaten te houden.

Site

Timesbold

Timesbold is een van die groepen die regelmatig eens de revue passeert in Duyster maar waarvan bij mij tot nu toe nooit echt veel was blijven hangen. Timesbold brengt zachte indie pop/rock die bijwijlen aanleunt bij folk wat niet geheel verwonderlijk is als je weet dat de groep ontstaan is uit het éénmansproject van zanger Jason Merritt. Het optreden verliep vlot, de muzikanten waren zeer ontspannen en ze vonden het dan ook meer dan spijtig dat ze slechts een beperkte speelduur hadden toebedeeld gekregen. Hoewel niet alle nummers me aanspraken, was het een meer dan verdienstelijk optreden waarbij enkel en alleen al het enthousiasme waarmee ze optraden een pluim verdiende. Daar zouden sommige grotere en bekendere groepen wel wat van kunnen leren.

AMG: Timesbold
Site

Explosions in the Sky

De 4 bandleden kwamen het podium op, werkten een snelle soundcheck af en discussieerden dan eventjes wie het welkomstwoord tot het publiek zou richten...postrock-kerels zijn altijd een beetje verlegen. Munaf nam het woord en sprak ons toe met de volgende woorden:
"We've been touring for the last 4 months. Tonight's our last tonight. Tomorrow we're heading back to Texas. So tonight we're gonna give all we have."
And damn right he was...het concert werd een helse rit. Het concert van Godspeed Black Emperor in de AB in 2002 mag dan nog steeds het allerbeste optreden zijn dat ik ooit heb gezien, dit optreden kwam heel dicht in de buurt: meeslepend, hypnotiserend en vooral stevig rockend. Deze muziek is meer dan enkel een muzikale crescendo/decrescendo oefening. Elk ogenblik blijf je de climax verwachten maar die lijkt er niet komen en als die er dan toch komt, word je gewoon helemaal weggeblazen. Zalig concert en hopelijk wordt het een leuk weerzien op Dour.

AMG: Explosions in the Sky
Site

Beluisterd:
The Posies - Frosting on the beater
Cracker - Low