maandag, mei 24, 2004

Troy

Wat maakt iemand een filmliefhebber? Zijn stapel video's? Zijn collectie dvd's? De waarde van zijn afspeelapparatuur? Het aantal keer dat hij de bioscoop bezoekt? De hoeveelheid films die hij verslindt op wekelijkse basis?
Op elk van deze criteria scoor ik zeer laag maar niettemin beschouw ik mezelve als een filmliefhebber. Kwaliteit boven kwantiteit zeg ik altijd en vermits het merendeel van de films die ik bekijk of wil bekijken een score van meer dan 7 op 10 halen op IMDB (hoewel er bij de laatste releases blijkbaar al wat meer met punten wordt gegooid volgens mijn bescheiden mening) blijk ik deze regel in zekere mate te volgen. Het neemt niet weg natuurlijk dat ik soms ook van "mindere" films kan genieten hoewel de kans op stinkers serieus stijgt...Scary Movie was bijvoorbeeld een total waste of time in mijn ogen, een perfect voorbeeld dat sommige films beter enkel als trailer zouden uitgebracht worden.

Aangezien er weinig films zijn die ik hoogdringend hoef te zien bij release ben ik dan ook zeer weinig terug te vinden in één van onze Vlaamse filmzalen. Ik heb het trouwens toch niet zo begrepen op de "American way" van aanpak: ik kan rustig van iets genieten zonder waterige cola, popcorn of nachos.
Het argument dat ik dan ook het meest te horen krijg is "dat het toch een film is dat ge in de cinema moet gezien hebben op een groot scherm". Meestal gaat het dan om spektakelfilms en eerlijk gezegd zijn spektakelfilms niet echt mijn kopje thee. Niettemin heb ik me vrijdag laten meeslepen naar de voorstelling van Troy. Nuja, meeslepen is een beetje overdreven...ik had zelf ingestemd :) Maar genoeg van dat, minder over mij en meer over de film.

Troy is een Hollywoodfilm en bijgevolg kan ik het puntje over de correcte historische weergave volledig overslaan. Het filmpubliek wil nu eenmaal helden en de homerische figuren Achilles en Hector spreken natuurlijk meer tot de verbeelding dan eender welke vechtlustige Zorba de Griek. Verwacht je een filmische weergave te zien van "De Ilias" blijf dan rustig thuis want je krijgt het niet.

Hoe zit het dan met verhaal, vraag je je misschien af. Het verhaal is in mijn ogen een van de zwakkere punten maar laat ik dan toevallig ook een zeer kritisch mens te zijn. Wat me stoorde aan het verhaal was het "grootste gemene deler"-gevoel...2 liefdesverhalen en 1 oorlog zodat beide zijden van het geslachtelijk spectrum iets hebben om naar uit te kijken. Op een bepaald ogenblik in de film vreesde ik waarlijk dat de film op een romantische komedie zou afstevenen. Gelukkig keerde het tij net op tijd.

De actie dan maar...de actie was verdomd goed en verdomd slecht, ik leg het even uit. De gevechten waren over het algemeen indrukwekkend maar werden deels tenietgedaan door klassieke fouten zoals soldaten die vallen als gepensioneerden op een Jo Vally concert bij de kleinste splinter die zich in hun lijf boort terwijl de heldhaftiger soldaten zelfs als strompelende gatenkaas nog volledige legioenen afslachten. Je verliest echter alle geloofwaardigheid als je 50000 Grieken en Trojanen in het heetst van de strijd rustig en vredevol tussen elkaar laat staan enkel en alleen omdat Hector en Patrocles tegen elkaar aan het vechten zijn...nog nooit leek een vechtscene zo vredig als een Chiro-bijeenkomst.

De acteerprestaties waren over het algemeen meer dan goed hoewel Brad Pitt zijn Benicio del Toro blik (copyright Peet) wel wat minder frequent mocht voorkomen in het begin van de film. Wel wil ik er nog aan toevoegen dat Orlando Bloom een wijf en een melkmuil is...nu ik hem eindelijk aan het werk heb gezien kan ik deze stelling zonder probleem uitspreken :)

Als laatste viel het me nog op dat zelfs een monsterbudget als dat van Troy niet kan verhelpen dat er nog fouten in de film sluipen. Zo kan in de slotscene Achilles nooit vanuit die hoek in zijn achillespees geschoten worden. Akkoord, mierenneukerij maar ik moet mijn reputatie van anti-hyper wat hoog houden :)

Al deze minpunten en kritiek mogen dan niet al te zeer in het voordeel spreken van Troy, eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Troy toch een vermakelijke film is. Geen enkele keer heb ik tijdens de voorstelling de neiging gehad het uur te controleren en voor een film van zo'n tijdsduur (163 minuten) is dat op zich al een verdienste. Leg je verwachtingen niet te hoog en Troy zal meer dan genietbaar zijn.

Beluisterd:
Hoover (Hooverphonic) - A new stereophonic sound spectacular
...And You Will Know Us By The Trail Of Dead - Source tags & codes
The Scabs - She's jivin'
Sham 69 - If the kids are united