zondag, februari 29, 2004

M to the T to the motherbleeping V

De allereerste clip die ooit vertoond werd op MTV was The Buggles met hun "Video killed the radiostar". Er was een nieuw en vernieuwend middel gevonden om muziek bekend en populair te maken. Niet tegen de verwachting in stonden de platenmaatschappijen er eerst argwanend tegenover maar al snel hadden ze door dat videoclips wel eens geld zouden kunnen opbrengen in plaats van enkel te kosten. MTV was cool, hip en wist zich goed te verkopen aan de jeugdige generaties. Enkele jaren later was het de beurt aan MTV Europe die van start gingen met de clip "Money for nothing" van de Dire Straits...niet zo toevallig als je weet dat er de lijn "I want my MTV" in voorkomt.

In de nineties kalfde het succes van MTV stilaan af, niet in het minst door hun eigen beslissingen. Eenheidsworst werd de regel, meermaals werd er geschoven met de programmatie van hun - in mijn ogen - betere programma's (Headbanger's Ball, Superock en vooral Alternative Nation) en de puriteinse Amerikaanse ingesteldheid liet zich ook tot in Europa voelen. De censuur werd ten gepaste en ongepaste tijde toegepast...bepaalde merknamen werden raar genoeg weggeblurd, Janet's middelvinger in de clip "Scream" onderging hetzelfde lot en sommige liedjes waren niet echt meer te beluisteren (wat dacht je van "A.D.I.D.A.S." van KoRn waar zelfs na middernacht nog steeds stevig de blieps werden gehanteerd). Sommige artiesten begonnen hun clips aan te passen zodat ze toch gedraaid zouden worden: Bloodhound Gang wist op humoristische wijze het vieze f-woord te vervangen door ezelsgebalk in "Fire water burn" en Moby ging nog verder door de regel "That's when I reach for my revolver" te vervangen door het nietszeggende "That's when I realize it's over" (Mission of Burma moet zich redelijk bekocht gevoeld hebben). Weg was het coole en rebelse imago van de muziekzender en daarmee ook deels hun succes.

Blijkbaar hebben ze dit een tijdje geleden zelf ingezien en proberen ze nu hun cool weer kost wat kost terug te verdienen. Jackass was een gok die meer dan goed is aangeslaan en de Osbournes hebben meer voor MTV (en de inkomsten van de Pfaffs en de Planckaerts) gedaan dan ze ooit zelf zullen beseffen. Maar desondanks deze nieuwe "inspanningen" blijven ze blunderen met hun programmakeuzes (wtf moet Punk'd voorstellen???) en op censuurgebied spelen ze nog altijd hetzelfde hypocriete spelletje: het merendeel van hun uitzendingen wordt bevolkt door quasi-naakte vrouwenlichamen en het gemiddeld vocabularium beperkt zich tot termen als "pimp" en "bitch" maar als het met een f of een sh begint, vliegt het eruit. Het was dan ook redelijk hilarisch om deze week een kleine reportage te zien op MTV over de link tussen hiphop en - hou u vast - hot sex. Het ging er even diepgaand en expliciet aan toe als een doorsnee lezing van Pater Versteylen over de Kama Sutra.

Maar om toch nog even over hot sex door te bomen, MTV heeft een bepaald programma waarin een top 10 wordt samengesteld met de 'beste/bekendste" clips van een bepaald artiest of genre. Laatst hadden ze blijkbaar een lijstje gewijd aan gecensureerde clips, meerbepaald diegenen die expliciete tepels bevatten. Ik viel ergens halverwege het programma binnen. De top 5 zag er als volgt uit:

5. 50 Cent - P.I.M.P.
4. Prodigy - Smack my bitch up
3. Robbie Williams - Come undone
2. Add N to (x) - Plug me in
1. N.E.R.D. - Lapdance

Wat mij betreft mocht Add N to (x) gerust op de nummer 1 staan: 1 bed, 2 porno-actrices, 1 vingercamera en een paar sex toys...smaakvol maar toch bloedgeil. De tweede plaats zou dan toekomen aan "Smack my bitch up" en de derde weet ik niet zo direct. Ik zou zeggen "Windowlicker" van Aphex Twin maar ik geloof dat daar weinig expliciete dingen in voorkomen...zolang het maar niet een zoveelste niggah-in-cabrio-met-zijn-homies-tussen-een-hoop-monokini-thongbabes-clip is. Originaliteit en blote borsten, het kan!

Met dank aan CyCe voor het aanbieden zijner naakte tepels

*mod* Dankzij MTV's History of Sex (stel je er wederom niet te veel van voor) is me weer een clip te binnengeschoten die zeker top 3 materiaal waard is namelijk "Girls on film" van Duran Duran.

Beluisterd: At the Drive-In - Relationship of command, Lightning Seeds - Like you do (Best of), Saint Germain - Tourist, VA - Tour of Duty, Vol. 4, The Beatles - The white album, The Sheila Divine - New parade, Kent - Verkligen, PJ Harvey - Stories from the city, stories from the sea