maandag, december 15, 2003

Het nieuws nieuwe stijl

Het is al een tijdje dat beide omroepen VRT en VTM hun nieuws onder handen hebben genomen en het nieuws "nieuwe stijl" brengen. Bij deze "nieuwe stijl" denkt men nogal vaak aan de toevoeging van nutteloze reportages over non-events zoals een persconferentie van Beyonce of regionaal nieuws in de marge zoals vandaag "de gluurstrook". In Limburg durven ze blijkbaar zonder schroom idiote voorstellen te lanceren. Zo wil men in Sint-Truiden aan de "Chaussee d'Amour" een rijstrook reserveren voor het drive-by windowshoppen bij de plaatselijke bordelen ter verhoging van de verkeersveiligheid. Que?
Het reserveren van de speciale strook zou het aantal kop-staart aanrijdingen moeten verminderen, zo sprak een plaatselijk CD&V bestuurder. Jawel, de katholieken zijn daar nogal progressief ingesteld precies. Hun conservatieve denkbeelden zouden nochtans een veel betere oplossing kunnen bieden: dat ze meneer pastoor maar eens opnieuw met de fiets de baan op laten gaan...kan hij rustig kijken zonder dat hij verkeersproblemen veroorzaakt.

Laatst was ik getuige van een ander markant feit in de berichtgeving. In het VTM nieuws werd gewaarschuwd dat de volgende beelden niet voor gevoelige kijkers waren. Wat we te zien kregen, waren een stel uitgelaten jagers/stropers die met een zekere baseballbat-precisie zeehondjes zaten dood te knuffelen. Het ging er nogal bloederig aan toe dus een waarschuwing mijns inziens was wel op zijn plaats. Anderzijds stel ik wel vast dat zonder gene of waarschuwing beelden worden getoond van allerlei gewonde en hevige bloedende personen of verminkte lijken bij aanslagen, natuurrampen en ongevallen waar dit vroeger niet het geval was. Zijn de mensen dan al zo afgestompt dat er geen waarschuwingen meer nodig zijn of is het om het onbewuste onveiligheids- en angstgevoel aan te wakkeren? You tell me.