zondag, december 28, 2003

Exit 2003 (3)

Een jaar vliegt altijd sneller voorbij dan je denkt en het is dan ook niet altijd even gemakkelijk om bij te houden wat er precies in een bepaald jaar gebeurd is. Dit probleem ondervond ik eens te meer toen ik vandaag op zoek wou gaan naar de films die ik in 2003 had gezien. Imdb en All Movie Guide mogen dan wel goeie en overzichtelijke databases zijn vol informatie maar ze maken altijd slechts melding van de Amerikaanse release. Bijgevolg zijn er heel wat films die gecatalogeerd zijn in 2002 maar pas in de Belgische zalen zijn gekomen in 2003. Gebaseerd op mijn wazige geheugen en verschillende lijstjes op andere sites en fora ben ik tot de volgende lijst gekomen qua beste films van 2003:

1. Finding Nemo
Pixar blijft doen waar het goed in is: vermakelijke animatiefilms maken voor jong en oud. De casting is perfect, alles ziet er piekfijn uit, er zit weer een stevige portie humor in en genoeg verwijzingen om het leuk en interessant te houden voor de oudere kijkers (onder andere verwijzingen naar "I'm the walrus" van The Beatles, "The birds" van Hitchcock, etc.). Het is trouwens ook grappig om op IMDB te lezen hoe sommige Amerikanen aanstoot nemen aan een bepaalde quote uit de film (Chum: Humans! Think they own everything! Anchor: Probably American...). Probeer hem zeker te bekijken in de Engelstalige versie...al was het enkel voor Crush the turtle \o/

2. Solaris
Ik kan niet oordelen over het vernieuwende aspect van deze remake aangezien ik de originele versie van Tarkovsky niet gezien heb. Vergeet alles wat je weet over sci-fi vooraleer je Solaris bekijkt. Deze psychologische film bevat geen ruimteschepen volgestouwd met Klingons, geen enkele Scotty die iemand opbeamt en ook geen gevechten met laserstraalpistooltjes. Dit is een trage film waar weinig in lijkt te gebeuren. Clooney bewijst nog maar eens welk een klasse-acteur hij is. De film baadt in een speciale onaardse sfeer, de decors zijn verzorigd en de prachtige muziek van Cliff Martinez maakt de film tot een waar pareltje. Solaris is een film die je helemaal niets zegt ofwel je vol verbijstering achterlaat...

3. Phone booth
Phone booth was de film die dit jaar bewees dat er nog originele scripts geschreven worden. Dat de film slechts 81 minuten duurt is veeleer een voor- dan een nadeel. Hierdoor blijft de spanning gedurende de film behouden en weet de film te boeien tot op het einde.

4. Terminator 3: Rise of the machines
Dit is hoe het zou moeten zijn, beste Wachowski broertjes: een spetterende trilogie zonder veel hype, zonder veel filosofisch gezever, zonder veel serieux en met good ol' actiescenes zonder al te veel digitale prietpraat. Schwarzenegger maakte nog snel deze film vooraleer zijn gebodybuilde reet in de gouverneurszetel te plaatsen en weet in schoonheid de Terminator-reeks af te sluiten. De film weet handig om te springen met de vaste ingredi´┐Żnten van de vorige 2 films. De actie knalt weer van het scherm en ook voor de humor is ruimschots plaats aanwezig (de zonnebril, Ahnuld die bij de ballen door het toilet wordt gesleurd,...). T3: Rise of the machines is een mooie afsluiter van een goeie actiereeks...nu, waar blijft die DVD box?!

5. About Schmidt
Jack Nicholson als oude brompot die in de knoop ligt met zichzelf en de rest van de wereld..."As good as it gets" bewees al dat hij het in zich had. Zeer amusante film...nothing more, nothing less.

Net niet goed genoeg: Gangs of New York
Prachitge film maar op het einde wordt er veel te snel en veel te veel dingen bij het verhaal gegooid...waarlijk spijtig.

Spijtig genoeg niet gezien in 2003: 28 days later, Any way the wind blows, The 25th hour
(LOTR:ROTK vermeld ik niet aangezien ik FOTR en TTT ook nog niet gezien heb)