donderdag, december 25, 2003

Aan iedereen een leuke kerstavond!

Het is raar hoe sommige dingen op lange termijn verkeerd overgenomen worden. Welk organisatorisch genie is er ooit op het idee gekomen om 24 december kerstavond te noemen? Kerstmis kan maar 1 avond hebben en logischerwijze zou dit dan ook op dezelfde dag moeten vallen. Maar niet zo met kerstavond dus...erger nog, sommige spreken zelfs van "2e kerstdag" als het gaat over 25 december. Ik zie bijvoorbeeld niemand oudejaarsavond vieren op 30 december dus als je toch per se aan het gehele kerstcircus wil meedoen, doe het dan goed en doe het op de 25e!

Een minder foute traditie die gepaard gaat met kerstmis zijn de talloze muzieklijstprogramma's op verschillende radiozenders. Zo is er op Radio 1 de Belgische top 100 en op StuBru naar goede gewoonte de Tijdloze 100. Jaren heb ik op kerstavond aan de radio gekluisterd gezeten met pen en papier erbij om zo liedje per liedje aan de lijst toe te voegen. Als ik een stuk miste, ging ik dan snel op Teletekst kijken in een hoop een lijst te vinden met de liedjes die ik in de tussentijd gemist had. Met de jaren verminderde dit en toen het allemaal goed te volgen was op internet zeer zeker. En ook al was het quasi 8 uur non-stop deftige muziek (iets wat dezer dagen best wel een verademing is) toch begon ik me meer en meer te ergeren...aan de prachtige klassiekers die er waren uitgewipt voor een of ander onding van de Guano Apes of Limp Bizkit bijvoorbeeld, aan de manier waarop sommige liedjes onverdiend in de top 10 vastgebeiteld bleven zitten, enzovoort. Nu ben ik gewoon op het punt gekomen dat ik er niet meer naar luister: ik heb geen radio meer, heb geen zin er massa's traffic aan te hangen en ga vanavond toch gaan kwissen dus het zal me worst wezen of "Smells like teen spirit" op 1 staat of dat Luc De Vos voor de zoveelste maal op rij komt verkondigen dat zijn recentere werk veel beter is dan zijn oudere werk (tuurlijk Luc, daarom ook dat ik enkel je eerste cd's heb).

Voor de rest wens ik iedereen een vrolijk kerstfeest toe, bij voorkeur te genieten in het gezelschap van leuke vrienden of zeer rijke en vrijgevige familieleden. Moge de vrede van de Heer over u nederdalen en u voorzien van de nodige kroketten!