zaterdag, april 01, 2006

Spinvis - Dagen van Gras, Dagen van Stro

Songs met klasse, album van niveau
3.9/5Het leven begint pas op je eenenveertigste, althans zo voor Erik de Jong, beter gekend onder de naam Spinvis. Na in zijn jonge jaren in verschillende groepjes te hebben gespeeld, werd muziek voor de Jong iets voor op zijn hobbykamertje, totdat hij in 2002 zijn experimentele knip- en plakwerk onder de vorm van een debuutalbum kwijt kon. Met zijn onsamenhangende teksten en parlando vol twijfels wist de Jong vele harten te veroveren. Op zijn nieuwste album pakt hij ongeveer met dezelfde troeven uit. "Dagen van Gras, Dagen van Stro" is echter geen gemakzuchtige kopie geworden van debuut "Spinvis".

Onder invloed van zijn live-optredens heeft de Jong voor een andere aanpak gekozen. Deze keer kroop hij tesamen met zijn begeleidingsgroep de studio in, wat leidde tot een gevarieerder en uitgebreider geluid. Dat neemt niet weg dat de sound herkenbaar blijft en er nog ruimte wordt gelaten voor experiment. Meer als op het vorige album speelt de Jong met taal en gebruikt hij ritme en woordklanken om dynamiek in zijn songs te stoppen. Björk zou "Flamingo" vast wel weten te appreciëren, net als "Lotus Europa", een 11-minuten durende mijmering die jazz- en triphopinvloeden aan spoken word koppelt.

De toevoeging van de muzikanten geeft de Jong de kans om soms helemaal uit de band te springen, zoals op "Kom in de cockpit", een song die in Nederland qua opgewektheid enkel overtroffen kan worden indien het volledige Sesamstraat aan de partydrugs gaat. Aanstekelijk en uitbundig als de song is, toont het eveneens aan hoe beperkt de zangcapaciteiten zijn van de Jong. Het zijn dan ook de nummers waar het tempo lager en het aantal dagdagelijkse observaties hoger liggen, zoals in "Aan de oevers van de tijd" en "Het voordeel van video", die de plaat tot op een hoger niveau tillen.

Jong geleerd, oud gedaan? "Dagen van Gras, Dagen van Stro" bevestigt alleszins dat "Spinvis" geen gelukstreffer was. Onze noorderburen hebben er weer een speler bij die weet hoe te scoren. Geen wonder dus dat ze zich wisten te plaatsen voor het WK voetbal.

Labels: ,