woensdag, maart 09, 2005

Rogue Wave & John Wayne Shot Me @ Botanique

Of het de kleinste zaal in Belgiƫ is, laten we in het midden, maar wat ons betreft is de Rotonde in de Botanique alleszins de gezelligste zaal: een ultramini-amfitheater met een hoog kampvuurgehalte.

Voorgerecht van dienst waren de jongens en meisjes van John Wayne Shot Me, indie-pop/fun uit het Hollandse vuistje. Speciaal voor het metropole Brussel had Thijs van den Broek zijn beste Frans vanonder het stof gehaald, wat tijdens de set voor de nodige hilariteit zorgde. Zo ontstond er op een bepaald ogenblik enigzins de verwarring dat Bud Spencer een fan van de groep was.

Er werd wel wat meer afgedold, gegrapt en gespeeld tijdens het optreden. Zo zong drummer Geert "Downer" terwijl ie rustig de zaal rondstapte en er zelfs even bij ging zitten. Zo simpel en tegelijk zo betoverend, we zouden bijna stiekem gaan hopen dat ze nooit in grotere zalen zouden spelen.

Na John Wayne Shot Me was het de beurt aan Rogue Wave, de groep rond Zack Rogue, die we in onze fichenbak ergens tussen Elliot Smith en The Shins zouden plaatsen. Na het eind van deze toernee duiken ze opnieuw de studio in voor de opvolger van hun debuutalbum "Out of the Shadows" dat in 2004 door Sub Pop werd opgevist en heruitgebracht. Tijdens de set werd er dan ook afgewisseld tussen oud en nieuw materiaal.

In een sobere belichting werkte de band een knappe set af. Zo liep "Seasick on land" mooi over in "Kicking the heart out" en brachten ze hun eigen versie van Nirvana-klassieker "On a plain". De hele tijd werd er met veel plezier en overtuiging gespeeld, ongeacht wie op welk instrument speelde (de drummer die met de gitarist van plaats verandert , u kent dat wel).

Met hetzelfde gemak waarmee de drummer van John Wayne Shot Me zich eerder in het publiek had begeven, begaf iemand uit het publiek zich na "On a plain" op het podium en bleef een minuutje met Zack praten, tot verbazing van de bandleden en het publiek. "There was a small language barrier," verklaarde Zack en droeg de volgende song op aan Eva.

Tot grote tevredenheid van het publiek werd de bisronde ingezet met "Nourishment nation", gevolgd door de Buddy Holly-klassieker "Everyday" (Zack: "You do know Buddy Holly, don't you?" waarna ie een stukje uit de Weezer-song zong). Tot slot werd er afgerond met het nummer "Tender man".

John Wayne Shot Me en Rogue Wave vormden het ideale recept voor een geslaagde avond in de categorie "klein maar fijn". De afwezigen hadden ongelijk zoals dat heet.

Setlist:

John Wayne Shot Me
* 8-bit semtex boy
* Speakers are microphones
* The rise of incorporated modular technology
* Ctrl-alt-del
* Do as Dan did
* Let sleeping monsters sleep
* Downer
* Intercontinental machines
* The purple hearted youth club
* Swimming song
* Cynical cheerleaders
* Official anthem for Bud
* When the vampires come
* Ammerzoden
* To watch the vultures and think of Komarov

Rogue Wave
* You
* Falcon settles me
* My will
* Postage stamp world
* Seasick on land
* Kicking the heart out
* Publish
* Sewn up
* Perfect
* Every moment
* Loves lost
* Catform
* On a plain
* Endless shovel

* Nourishment nation
* Everyday
* Tender man

Labels: ,