vrijdag, maart 04, 2005

De vloek van de collectie

Met een beetje geluk (en wat tijd) kan ik vandaag de laatste stap in het digitaliseren van mijn muziekcollectie afronden. Ik dien enkel nog mijn verzameling compilaties op pc te zetten en net als mijn collectie cd singles is die even bont, kleurrijk en voor de buitenstaander onverklaarbaar raar samengesteld (Afrekening-, Rockgarden- en Tijdloze 100-cd's zitten broederlijk naast de allereerste Thunderdome-exemplaren).

Wat me is opgevallen bij dit hele "enter disc and rip to mp3"-gedoe is niet alleen hoeveel albums ik heb maar ook het aantal dat ik nauwelijks opleg, ondanks het feit dat ik niet meteen van oordeel ben dat er zich slechte albums in mijn collectie bevinden.

Het is nogal logisch dat hoe groter je collectie is, hoe moeilijker het wordt om te onthouden waar en wanneer je het album gekocht hebt, in welk jaar het is uitgebracht en hoe precies dat zevende nummer heet op de plaat. Ik bevind me dan ook al een hele tijd in de situatie waar ik mijn collectie noch chronologisch (te veel opzoekwerk), noch autobiografisch (zie High Fidelity) kan sorteren.

De grootste vloek is echter dat hoe meer albums je hebt, hoe minder je er beluistert. De meeste albums verdwijnen na de initiƫle intensieve luisterperiode in het rek of op de stapel en worden zelden nog van onder het stof gehaald. Vooral bij artiesten waar ik al meerdere albums van heb, durft dit frequent te gebeuren. Wanneer ik dan eens terug grijp naar een artiest zal ik dan ook meestal bij dezelfde albums uitkomen.

Een voorbeeldje met de sterkst vertegenwoordigde artiesten in mijn collectie:
Nick Cave & the Bad Seeds (9): "Let Love In", "Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus"
The Cure (9): "Staring at the Sea", "Disintegration", "Wish"
The Doors (9): "In Concert", "L.A. Woman", "The Doors"

Shuffle zou dat patroon kunnen breken ware het niet dat ik veeleer een album- dan een songluisteraar ben (exhibit A). Maar sinds gisteren zijn al mijn problemen definitief van de baan. Mag ik u het magnifieke Album List for Winamp voorstellen?

Screenshot

Album List doet exact wat het pretendeert te doen: het maakt een lijst aan van de albums in de door jou aangeduide directories en het laat bovendien toe om shuffle toe te passen op volledige albums en is in staat bepaalde informatie uit de ID3-tags weer te geven (aantal tracks, jaar). Sorteren kan je uiteraard via path, artist name en directory name maar ook op aantal tracks, jaartal of de lengte van het album. En het maakt zelfs niet uit hoe hip of onhip je bent want de plugin werkt in Winamp 2.05 en alles wat erachter is gekomen. Plugin of the year!