woensdag, april 21, 2004

Uncensored!!!

Om een of andere reden eindigde gisteren mijn avondje zappen op JIM TV. Geloof me vrij, meermaals heb ik tussentijdse zaprondes ondernomen maar er bleek echt wel niets op tv te zijn. Maar laat ik nu ook niet weer te veel excuses gaan zoeken...iedereen zal wel al eens ondervonden hebben hoe ontspannend een lauwe brok televisie kan zijn.

Het programma "Tuning TV" betrof zowaar een programma over car-tuning. Nu gezien het feit dat ik eigenlijk wel kan genieten van een deftig gemodde pc-case (cut-out in de zijkant, mooi aangebrachte blowholes en fingerguards, CCFL, etcetera...hey, I'm a nerd) ben ik allerminst geneigd die mensen te beoordelen op basis van de hun hobby. Niettemin zijn er een reeks clichés die onvermijdelijk verbonden zijn met het car-tuningsmilieu (Van Dale, help me out here). In de reportage deed men, zoals ik al verwachtte, niet al te zeer zijn best om vele clichés te doorbreken.

Hoe handig ze ook zijn bij het aanpassen van hun wagen, zelfs een modieuze ramp als ikzelve heeft in de gaten dat sommige kleurencombinaties echt wel niet passen...sorry, maar flashy appelblauwzeegroen zal nooit de ideale kleur zijn voor een wagen. Uiteraard waren er ook de "boem boem" cars, een concept waarvan het nut mij totaal ontgaat: het is niet omdat je plaats hebt in je koffer dat je er per se voor 7000 Watt aan geluidsinstallatie moet insteken. En tot slot nog een tip voor de minderjarigen onder ons: als je niet kan wachten tot je 18 bent om naar een erotica-beurs te gaan, ga dan gewoon naar een car-tuning beurs...bloot vlees verzekerd!

Na "Tuning TV" was het tijd voor "Celebrities Uncensored", het soort showbizz-programma dat zoveel riooljournalistiek tentoon spreidt dat je wel Amerikaans moet zijn om er fier op te zijn. Het programma ademde hetzelfde sfeertje uit als reality-toestanden à la "Cops". Elk pietluttig akkefietje werd uitvergroot tot iets wereldschokkends en na elke reclame-onderbreking zou er nog meer komen en zouden er nog schokkender dingen komen (double the font type! repeat video footage! double the font type again!).

"Celebrities Uncensored" is niets meer dan een "best of" van alledaagse paparazzi pseudo-gebeurtenissen: dronken filmsterren, geïrriteerde artiesten en veel opgestoken middenvingers. Zowat alles wat ze gefilmd hebben en niet kunnen verkopen hebben aan de roddelinstanties hebben ze dan maar gebundeld en in dit programma gestoken. Stel je trouwens niet te veel voor van die "uncensored"...zoals het een deftig Amerikaans programma past worden alle opgestoken middelvingers, piepende tepels en ontblote onderwerken vakkundig weggemoffeld.
Ook de wereldschokkende onthullingen waren zoals verwacht een scheet in een fles. Buiten Tommy Lee (you might remember him from films such as "Tommy and Pamela's homevideo") die effe een journalist op kant slingert - tot op heden nog steeds de grootste geweldpleging tegen de "gereputeerde" Hollywoodiaanse journalistiek - moesten we het vooral stellen met wereldschokkende gesprekken als "zet die camera eens af" en "ben je nog aan het filmen?". Zelfs het feit dat J Lo op een onbewaakt moment gefilmd werd terwijl ze haar lippen make-upsgewijs even bijwerkte, deed me niet van mijn stoel vallen. Ik vermoed dat wij nuchtere Belgen iets moeilijker te verbazen zijn dan de gemiddelde Amerikaanse couch potato.

Op het einde van het programma kon ik enkel maar sympathie opbrengen voor de celebrities, ongeacht of ze die status verdienden of niet. Het geduld waarmee sommigen de paparazzi te woord bleven staan of poogden te onderhandelen, ging zelfs mijn stoïcijns petje te boven. Om af te sluiten nog enkele wijze woorden van Charlie Sheen: "What's the difference between paparazzi and a stalker? The camera. Think about that!"

Beluisterd: Led Zeppelin - House of the holy, Marvin Gaye - I want you, The Warlocks - Phoenix album, Stan Getz Quartet with Chet Baker - Quintessence volume 1, Stan Getz Quartet - Live in Paris, VA - The sound of funk volume 3, Peter Gabriel - So