maandag, maart 22, 2004

Lambchop, 21 maart AB Brussel

Het is altijd een plezier om je wagen kwijt proberen te raken in de buurt van de Ancienne Belgique in hartje Brussel. Het kostte me net geen half uur om me een beetje te orienteren en de straat te vinden waar we meestal geparkeerd staan bij optredens in de AB. Ik kwam dus ietsje later toe dan verwacht maar dat was geen probleem. Na een beetje rondkijken wist ik Hyrrix, Iceraider, Valentin en zijn zusje Elise te lokaliseren (geen spoor van Icescream, Tails en andu echter) en was het wachten op het voorprogramma.

Er was wat twijfel gerezen over het voorprogramma dat aangekondigd was onder de naam DAFO en pas om half 9 begon aan zijn "set". Het bleek echter dat DAFO het strijkerskwartet was dat Lambchop zou begeleiden en na een kort atonaal stukje modern klassiek was het tijd voor Kurt Wagner en de zijnen om hun ding te doen.

Het was de derde maal dat ik Lambchop live aan het werk zag (1? Kurt Wagner solo, AB Club 2000 // 2? Lambchop, AB Domino 2002) en zonder afbreuk te willen doen aan de vorige optredens kan ik toch stellen dat het gezegde "derde keer, beste keer" meer dan van toepassing was. De zachte nummers kwamen nog meer tot hun recht dankzij de strijkers en de heviger nummers werden bijwijlen snoeihard gespeeld...een van de redenen ook waarom een optreden van Lambchop nog steeds beter is dan eender welk van hun albums. Zoals gewoonte ging het er tussendoor losjes aan toe en pianospeler Tony mocht naar gewoonte weer een paar flauwe mopjes uit de kast halen. De setlist bestond grotendeels uit nummers van de laatste pseudo-dubbelaar Aw c'mon/No you c'mon, aangevuld met ouder werk zoals "The man who loved beer", "Theone" of "You masculine you". Het feit dat ze hun versie van "This corrosion" niet brachten werd voor mij persoonlijk tenietgedaan door het spelen van "Up with people", een lekker up-tempo nummer waarmee het voor mij ooit begon (zie ook de Animal Crackers-achtige videoclip met Nixon in de hoofdrol). Er werd tot tweemal toe gebist en met een show van om en bij de 2 uur kregen we meer dan waar voor ons geld. Volgende doortocht in de AB zal ik er zeker weer staan...en u?

Enkele nummers van Lambchop vallen hier te beluisteren.

Beluisterd: Air - Talkie walkie, VA - Cafe Del Mar vol.8, Bad Reliqion - The process of belief, Lambchop - Aw c'mon/No you c'mon, The Matthew Herbert Big Band - Goodbye swingtime, Solomon Burke - Life at the House of Blues, Jolie Holland - Catalpa