zondag, januari 25, 2004

Fawlty Titties: Don't mention the war!

Vandaag is het zondag...z-z-z-zondag...en we zijn goed uit-ge-sla-pen! En u bekij-ijkt, b-b-be-kij-ijkt mijn dagelijkse blog! Ja-ja mijn dagelijkse blog!

Soms kan een mens toch terug verlangen naar het goeie ouwe Leugenpaleis op StuBru. Er is natuurlijk nadien het Peulengaleis in de plaats gekomen maar eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het beste er toch af is. Akkoord, Petrick en Jehaaaan hebben al meer voor de populariteit van het Limburgs gedaan dan Jos Ghijsen, Gerty Christoffels, Dana Winner en Steve Stevaert tesamen maar daarbuiten zijn er nog maar weinig sketches en personages die de frisheid en absurditeit uitstralen van de eerste reeksen (Koken met Jezus! Kelly de porno-actrice! De vetzakken!). Bart Peeters mag zich dan als een vis in een vat Tripel voelen wanneer hij in de huid kruipt van Jos Bosmans, de show mocht al een tijdje afgevoerd worden van mij. Ook de Gamma-nichten zijn al meer dan uitgemolken, niettegenstaande dat de toevoeging van Warre Borgmans en Adriaan Van Den Hoof op trotinet in den beginne mij nog wel een spontane glimlach op de lippen wist te toveren.

Ondertussen heeft pdw zijn meest recentste schepsel al een paar weken op de natie losgelaten: De vloek van Vlimovost. Nu en dan heb ik al eens een stuk gezien en het spijt me Patrick maar het komt er niet van. Je mag dan wel bij hoog en laag beweren dat Vlaanderen niet klaar is voor je stijl van humor maar als reeksen zoals Big train, The fast show en Little Britain wel aanslaan bij de Vlaamse populatie en jouw creaties niet dan wordt het tijd dat je eens de juiste conclusies gaat trekken. Misschien kun je je beter tot het columnwerk beperken en mensen zoveel mogelijk de weg tonen naar de Britse topseries in plaats van zelf hardnekkig te proberen de grote Vlaamse humorvernieuwer uit te hangen.

Als laatste zou ik nog de aandacht willen vestigen op het volgende feit: de BBC heeft een reeks en voting lopen voor Britain's best sitcom. De top 10 waaruit gekozen kan worden is: Blackadder, Dad's Army, Fawlty Towers, Good Life, One Foot in the Grave, Only Fools and Horses, Open All Hours, Porridge, Vicar of Dibley en last but not least Yes Minister. Deze top 10 is samengesteld aan de hand van votes het voorbije jaar op de BBC-website (de lijst van 11 tot 100 vind je er ook terug). Elke zaterdagavond zal een persoon het pleidooi voeren voor een van de sitcoms, gevolgd door wat zou moeten doorgaan als de beste of bekendste aflevering van die reeks. Gisteren was het de beurt aan Fawlty Towers, de enige reeks die in mijn ogen de nummer 1 plaats zou mogen bekleden (over de andere plaatsen zou ik dagen moeten wikken en wegen). Uiteraard was de aflevering na afloop die van "dze Germans"...ik ben de tel kwijt hoeveel ik die aflevering al gezien heb maar het blijft gewoon briljant (net als de overige 11 afleveringen). Mensen die de zaterdagavond de komende weken thuis zouden doorbrengen, weten dus wat te doen (en voor de anderen is er nog steeds het staaltje techniek dat we de videorecorder noemen).

Beluisterd: Cat Power - You are free, Bonnie Prince Billy - Master and everyone, Lambchop - Is a woman, Amon Tobin - Out from out where