maandag, november 24, 2003

Donderdagavond TV-avond

Afgelopen donderdagavond moest ik me nog wat bezig houden met TV kijken aangezien mijn pc al beneden klaarstond voor ALP en mijn broer zijn pc problemen gaf om DVDs/Divx af te spelen. Hieronder een klein overzichtje van de dingen die me zoal voorgeschoteld werden en de bedenkingen/commentaar ik me bij sommige dingen maak.

Clic
Vlaanderens nieuwste marketingproduct heet Clic, heeft een volledig full album klaargestoomd en de eerste single zal "Klik in mijn hoofd" worden. Nee, geen nieuw "Eurosong for Kids"-pubertal maar wel weer een "young independent women" kwartet(n). Afgaande op alle young independent women die het mooie weer uitmaken in alle regionen van het pop light wereldje, komt dit neer op het volgende: de wijffies in kwestie hebben een dikke kont maar zullen steeds opduiken in schaarsgeklede kostumering en de muziek zal handelen over hoe ze een vent willen die totaal niet jaloers wordt als ze weer eens een ebbenhouten danser met zijn kop tussen hun yucca's en hun benen duwen en er geen bezwaar tegen heeft als ze rondlopen als een totale sloerie. Veel geluk toegewenst aan de dames en om ze nog even bij te staan met een sterk onderschat "stuk van advies": don't give up your daytime job!

Reporter ter plekke
Enkele jaren geleden was er een immense boom in onzer Belgischer nieuwsberichtgeving van de "reporters ter plekke" waarbij lelijk nieuwspersoneel van hun vertrouwde duffe bureautjes aan de Reyerslaan en de Medialaan werden weggeplukt en met micro en cameraploeg ergens in exotische gemeenten als Wingene, Oelegem of Pollare werden gedropt om de volle vijf minuten aan non-nieuws te brengen. We zijn dus wel iets gewoon als het op lelijke koppen aankomt in het avondnieuws - we zullen nooit de nachten vergeten waarop we ijlend in onze slaap trachtten weg te lopen van een Patrick Van Gompel - maar sinds kort stelt zich een nieuwe uitdaging. Ik heb het hier over de VRT reportster bij het proces Cools: Sofie De Meyer. Niet alleen is ze een stylistische ramp (die jas, dat kapsel) maar bovendien weet ze als geen ander een opgeblazen varkensblaas neer te zetten. Dehaene is out, De Meyer is in! Moge gerechtigheid snel geschieden en ons netvlies gespaard blijven van verdere structurele beschadigingen. Even snel mijn beeldscherm ontsmetten...

Pedo or not pedo...that's the question
Soms heb je van die artiesten waar duidelijk iets mee scheelt maar waar je je weinig van aantrekt zolang ze maar goeie muziek maken (zie onder andere Burzum). Als er natuurlijk nog weinig overblijft van de muziek verschuift het zwaartepunt al snel naar de rare trekjes van de persoon in kwestie en carrieres durven dan wel eens snel instorten. Michael Jackson is een van die personen. Van breedneuzige zwarte naar onneuzige witte melkchocolade getinte zonder plastische chirurgie volgens zijn eigen woorden...de paus heeft er al voor minder heilig verklaard. Om even terug te grijpen naar de reportage van Louis Theroux van een week geleden, Jacko wordt door het merendeel van de mensen beschouwd als de grootste excentriekeling ter wereld en sinds P.T. Barnum is het algemeen geweten: people dig freaks. Gooi daarbij nog eens het feit dat de freak in kwestie wordt beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste personen in de popgeschiedenis en je krijgt een nooit gezien mediacircus tot in het absurde. Zo waren er Amerikaanse zenders die meer dan anderhalf uur live verslaggeving brachten van de landing van Michael's prive-jet en de escorte van de hangar tot het politiebureau volgden...valt het dan nog te verwonderen dat de Amerikanen niet zo goed ingelicht zijn over dingen die zich buiten hun grondgebied afspelen?
Om even mijn eigen mening te geven: sorry voor de non-believers maar zelfs al heeft Jacko de mentale leeftijd van een basisschoolganger dan nog blijft doktertje spelen met minderjarigen strafbaar. Akkoord, een roddel is snel verspreid en ik kan me voorstellen dat hij zelf liever zo een zaak in den minne regelt in plaats van het tot een rechtszaak te laten komen en *cliche* een persoon is onschuldig totdat zijn schuld bewezen is maar de reportage van Louis Theroux over Jacko liet toch duidelijk merken dat er meer aan de hand was. Speaking of which, Uri Geller mag weer in zijn handjes wrijven. Nadat hij door Jacko was ontslaan van zijn taak als woordvoerder vallen de tv-ploegen hem weer met bosjes lastig. De een zijn gekloot is de ander zijn brood!

Young independent women, part 2
Het nieuws "nieuwe stijl" moet lichter en onnodig langer gemaakt worden. Zo komt het dat het nieuws bijvoorbeeld wordt afgesloten door een stukje over Beyonce (Knowles, de Destiny Child opperkont). Madame Destiny begon aan haar Europese tournee bij onze Noorderburen en aangezien ze (gelukkiglijk) ons landje links laat liggen werd er gauw wat journaille naar de pers event vooraf gestuurd waarbij naar goede gewoonte de cliches zowel in vraag als antwoord deftig aan bod kwamen. Tot groot afgrijzen vond ze het nodig te zeggen dat ze droomt over Oscars en Tony's...en nee, ze had het niet over minnaars maar over film- en musicalprijzen. Please God make it stop!