zaterdag, april 01, 2006

Zita Swoon - A Song About a Girls

We waren niet laaiend enthousiast over de disco moves op "Life = a Sexy Sanctuary" maar gelukkig is "A Song About a Girls" anders en dan hebben we het niet enkel over de albumhoes.
3.7/5De albumhoes van "A Song About a Girls" wordt deze keer niet gesierd door cartooneske en kleurrijke afbeeldingen. We zien Stef Kamil en 2 naakte deernes ingetogen wezen op een bank temidden van een bos. En de hoes dekt ook grotendeels de lading van het album, dit is een ingetogen en persoonlijke plaat geworden van Stef Kamil.

Het album opent met "Me & Josie on a Saturday night", een zachte dromerige song rond SKC's rode draadfiguur Josie. Bij "Intrigue" moeten we denken aan Serge Gainsbourg die Pinback op de koffie krijgt. Frans is ook de voertaal op "De quoi a besoin de l'amoir" waarin Stef Kamil tesamen met klassemadam Axelle Red het duet van het jaar neerzet.

Maar vooraleer je zo ver geraakt, moet je eerst nog voorbij het country-getinte en met strijkers aangevulde "Hey you, whatshadoing?" en het magnifieke "Selfish girl" ("Does love mean sacrifice/Can hearts just turn to ice/Will time tell wrong from right/With a little luck we'll survive this fight").

Het naar wereldmuziek geurende "Sad water" is vervolgens van zo'n dramatische schoonheid dat een depressie plots zoveel aantrekkelijker wordt. Zeker als je daar het minder geslaagde "Clair obscure" tegenover stelt waar een goddelijke verschijning de uitweg uit het zwarte gat aanwijst.

Beter gaat het met "Josiesomething" en "Thinking about you all the time" die terug wat fleur en levendigheid in het album pompen. Leonard Cohen lijkt even om de hoek te komen kijken in "100" maar spijtig genoeg voelt de song te klefferig aan om ons aan te grijpen. Gelukkig zijn we meer te spreken over het Manu Chao-eske "Individu animal" en slotnummer "Remember to withhold".

"A Song About a Girls" toont een kant van Stef Kamil Carlens die we tot op heden nog nooit zo uitgebreid te zien kregen. Als groep weet Zita Swoon nog steeds de perfecte klank en toon te leveren bij Stef Kamils teksten. Dat zijn intieme overpeinzingen niet altijd even goed overkomen out in the open nemen we er dan maar bij. "A Song About a Girls" bevat immers voldoende tekenen dat het weer de goede kant opgaat.

Labels: ,