zaterdag, april 01, 2006

Woven Hand - Consider the Birds

Met "Consider the Birds" biedt David Eugene Edwards de fans van 16 Horsepower een meer dan smakelijk tussendoortje aan.
3.9/5Zo vader zo zoon. Op "Consider the Birds" predikt David Eugene Edwards, son of a preacherman en frontman van 16 Horsepower, wederom de Boodschap. Iemand die gekend is met Edwards' werk weet dat er echter niet veel Blijde aan de Boodschap is. Edwards' visie sluit voornamelijk aan bij de oud-testamentische God zoals dat heet en geloof ons maar dat dat geen pretje is als die boos wordt.

En over geloof gesproken, schrift- en bijbelverwijzingen zijn er inhoudelijk weer bij de vleet. De luisteraar dient zelf maar uit te maken hoe ver hij er zich in wil verdiepen. Niettemin zitten er ook enkele zeer duidelijke boodschappen in die voor de nodige fronsen zullen zorgen bij onze ongelovige medemensen:
Judgment is not avoided by your unbelief
Your lack of fear
Nor by your prayers to any little idol here
...
The lord will not be mocked
Not by you or me
(uit "To make a ring")
The world will bow
The knees will be broken of those who don't know how
(uit "Chest of drawers")

En u dacht dat Prins Filip al een taaie was. Ha!

Maar goed, even serieus nu. Een Jehova die dezelfde boodschap zou verkondigen, zouden we met veel plezier de deur tegen de neus gooien. Edwards daarentegen is zowel onder de believers als onder de non-believers erg geliefd. De man weet dan ook hoe hij zijn boodschap moet inpakken.

Muzikaal klinkt Woven Hand nog steeds als gothic country-rock, het soort metal waarvan we blij zijn dat 14-jarige bakvissen ze nog niet ontdekt hebben. Zelfs in de rustiger nummers vinden we een verbetenheid en oprechtheid terug die weinig artiesten gegeven is. Edwards' stem boeit, bindt en blijft naspoken in je hoofd. Edwards draagt de boodschap van God en de stem van de apocalyps.

Indien het nog niet eerder het geval was, heeft David Eugene Edwards met "Consider the Birds" zijn plaatsje in de hemel wat ons betreft verdiend. Hopelijk mag hij ons, zondaars, naderhand in het vagevuur de les komen spellen.

Labels: ,