zondag, mei 15, 2005

The Arcade Fire @ Botanique

Het is het voorbije half jaar allemaal zeer snel gegaan voor het Canadese The Arcade Fire. Zelfs zonder noemenswaardige promotie of airplay was hun eerste Belgische concert in een mum van tijd uitverkocht en werd uitgeweken naar het Koninklijke Circus om beter te voldoen aan de vraag naar kaarten. De verwachtingen lagen dan ook zeer hoog.

Owen Pallett, interim-groepslid van The Arcade Fire, mocht de spits afbijten met zijn soloproject Final Fantasy. Hij leek nogal onwennig en zenuwachtig op het podium te staan in zijn eentje, maar daar kwam gelukkig verbetering naarmate zijn set vorderde. Gewapend met viool, sampler en enkele vlotte bindteksten wist ie het publiek voor zich te winnen.

Was voorprogramma Final Fantasy het spreekwoordelijke terugtrekken van de zee, waarbij het publiek na het aanvankelijke nieuwsgierige afwachten steeds verder meeging in de muziek, dan legde The Arcade Fire het Koninklijk Circus tsunamigewijs plat.

Van bij de eerste noten van "Laika" hing een spanning in de lucht tussen groep en publiek die later nog verschillende keren tot ontlading zou komen. De mannen van het slagwerk namen hun definitie van slagwerk nogal ruim en sloegen op alles wat los- of vasthing. De strijkers werden dan ook veiligheidshalve aan de andere kant van het podium opgesteld.

Naast hun album "Funeral" werden er ook 2 songs uit hun EP "Us Kids Know" geput. Deze keer kwam er geen Talking Heads-cover aan te pas maar in de plaats kregen we "Cars & telephones", een demo die ooit in een ver verleden werd opgenomen en naderhand zijn weg naar het internet vond.

Wat de groep live inboette aan finesse, werd ruimschoots goedgemaakt aan energie en bezetenheid. Win Butler wist zich zelfs onbevreesd in het publiek te gooien. Datzelfde publiek genoot zichtbaar en de bom barstte een eerste maal bij "Tunnels", kort nadien opgevolgd door het vuurwerk van "Power out" en "Rebellion (Lies)".

Stembanden noch trommelvliezen werden gespaard tijdens bisnummer "Wake up". Tot slot mocht Regine de show stelen met haar eigenste moment suprème, "In the backseat", waarbij het publiek op ongeziene wijze de adem inhield. Uiteindelijk trok de groep de zaal in en verliet het circus als onbetwistbare overwinnaars.

Wij willen u niets verwijten indien u er deze keer niet bij was, maar indien u ze niet aan het werk gaat zien op Pukkelpop krijgt u het zwaar met ons aan de stok.

Setlist:


* Neighborhood #2 (Laika)
* No cars go
* Haiti
* Neighborhood #4 (7 Kettles)
* Cars & telephones
* I'm sleeping in a submarine
* Crown of love
* Neighborhood #1 (Tunnels)
* Une année sans lumière
* Neighborhood #3 (Power out)
* Rebellion (Lies)

* Wake up
* In the backseat

Labels: ,