zaterdag, mei 14, 2005

Zaterdag de veertiende

Het is fascinerend om te zien hoe in onze hedendaagse (moderne?) maatschappij nog zoveel elementen terug te vinden zijn uit vroeger tijden. Neem nu bijvoorbeeld de hele waaier aan bijgelovigheden die nog steeds en masse onder de massa voorkomen: zwarte katten, spiegels, ladders, geluksvoorwerpen en dan begin ik zelfs nog niet over de onnozele en tijdrovende rituelen die sporters er doorgaans op nahouden.

Als er iets is wat onlosmakelijk verbonden is met onheil en rampspoed dan is het wel vrijdag de dertiende. Het is nogal lachwekkend (althans, dat is een manier om er naar te kijken) om te zien welke invloed een simpel priemgetal heeft op onze "beschaafde" wereld. Dat gaat van schaars bevolkte vliegtuigen tot ontbrekende huisnummers/kamernummers, verdiepingen en andere genummerde locaties. Er hangt zelfs een economisch kostplaatsje aan vast. Volgens een Amerikaans onderzoek zou een vrijdag de dertiende zo'n 800 à 900 miljoen dollar minder opbrengen. Da's best wel een stevig bedrag, me dunkt.

Zelf ben ik echter niet triskadekafoob of paraskavedekatriafoob (ik vertaal maar wat), ook al heb ik ooit mijn wenkbrauw opengehaald op een vrijdag de dertiende. Ongeluk schuilt immers altijd in een klein hoekje en hoekjes kennen niets van datums, enkel van graden. Geluk daarentegen schuilt meestal in een bocht, of daar is dit filmpje een mooi bewijs van.

Met dank aan backdraft voor het filmpje.