donderdag, april 07, 2005

Einstürzende Neubauten @ AB

Zelf noemen ze het geen verjaardag maar een huwelijksverjaardag met hun publiek. Blixa Bargeld weet maar al te goed hoe ie na 25 jaar een publiek moet inpakken. Van in het begin licht hij ons ook in over het programma van deze avond. Dat mag dan wel zielloos en mathematisch lijken maar wat doe je als je gedwongen wordt om om 23u te stoppen?

Met "Yü-gung" wordt het eerste deel afgetrapt dat volgens Blixa gewijd is aan hun grootste mislukkingen, zowel uit vroeger ("Haus der Lüge", "Armenia", "Zns") als recenter tijden ("Die Befindlichkeit des Landes", "Youme & meyou", "Dead friends"). Een krachtig "Redukt" vormt de afsluiter van het eerste deel.

Deel twee wordt letterlijk en figuurlijk op gang geblazen met een flexibele buis waarna de band een rustige versie neerzet van "Salamandrina". Met dezelfde ingetogenheid wordt "Sabrina" gebracht. Harder mag het dan weer met "Perpetuum mobile" en "Sehnsucht".

Dat de Einstürzende Neubauten de voorkeur geven aan minder conventionele instrumenten is al langer dan vandaag geweten maar het was toch even knipperen met de ogen toen we een hele solo op een winkelkar te horen kregen bij "Alles wieder offen". Voor de rest was het na elke song een gesjouw van jewelste met metalen platen, luchtpijpen en ander bouwwerfmateriaal, wat Blixa steeds de tijd gaf even met het publiek te kletsen. Hilariteit alom toen ie op vraag van iemand uit het publiek "Schni schna Schnappi" in de mond nam alsook toen ie een kreet uit het publiek als "Hoera!" interpreteerde.

Het derde en laatste deel bracht ons nog een onuitgegeven song van zo'n 20 minuten dat in de nabije toekomst op cd zal verschijnen die enkel beschikbaar zal zijn voor de Neubauten supporters. Vermoeid als we waren, wist deze "Grundstück" ons minder te boeien, maar toen hadden we er ook al een geslaagde avond op zitten. Op naar de 30!

Setlist:

* Yü-gung
* Die Befindlichkeit des Landes
* Haus der Lüge
* Armenia/(under der Erde-)Rampe
* Youme & meyou
* Zns
* Dead friends (around the corner)
* Redukt

* Intro (Rudi on tube)
* Salamandrina
* Sabrina
* Perpetuum mobile
* Sehnsucht
* New rampe on old instruments aka Totale/Alles wieder offen
* Draussen ist feindlich
* Selbstporträt mit Kater
* Kalte Sterne
* Alles
* Ich gehe jetzt

* Grosses Grundstück aka The (extended) fiver

Labels: ,