vrijdag, januari 28, 2005

Mediawatch

Afgelopen week heeft mijn televisie quasi elke dag opgestaan, wat men in mijn geval zeer uitzonderlijk mag noemen. Dingen die me zijn opgevallen of bijgebleven:

1. Top Gear zou ik zonder probleem in mijn top 10 van British comedy kunnen gooien, ook al is het een autoprogramma. In deze "Best of"-aflevering zat een reportage die ik blijkbaar in het verleden gemist had: de "koop een Porsche voor minder dan £1500"-uitdaging. Moesten mensen het ooit van plan zijn: doe het niet! (Zondagavond, 21u, BBC2, check-it-out!)

2. Dat TV1 voortaan één heet zal u wel al weten. Met veel tralalala werd vooraf aangekondigd dat de rol van de omroepsters volledig zou omgegooid worden en een nieuwe aanpak zou krijgen. Maar ligt het aan mij of roepen ze nu gewoon om vanuit een zetel? Talking 'bout a revolution!

3. Unsexy is the new sexy, zo lijkt het wel bij Woestijnvis. Nadat ze eerder al Herr Seele en Marc Reynebeau tot potente BV's wisten om te toveren, lijken ze nu hetzelfde gedaan te hebben met Rik Torfs. Eerst een pianostemmer, dan een Knack-journalist en tenslotte een professor kerkelijk recht...what's next?

4. Televisie is een redelijk reclamevrij medium als je een beetje de juiste kanalen uitkiest. Reclamevrij betekent spijtig genoeg niet noodzakelijkerwijs irritatievrij, of wat dacht u van het spotje van "De thuisploeg", dat net niet volledig naar plagiaat ruikende nieuwe programma van Rob "gebuisd rapport" Vanoudenhoven?

5. Een maand na de start van Tsunami 12-12 krijgen we nog maar eens te horen welk een recordbedrag er al ingezameld is geweest. Het moet ieder van ons ongetwijfeld een goed gevoel geven. Vooral vermits er niets meer te vernemen valt over de heropbouw in het rampgebied (journalisten brengen immers meer op in gebieden waar ze aan flarden kunnen geschoten worden) en het ons waarschijnlijk toch geen barst meer kan schelen. Hoezo cynisme?

6. Man Bijt Hond en serieuze onderwerpen, het zal nooit wat worden. Gisteren werd de bevrijding van Auschwitz gevierd en omdat er toch genoeg joden zijn die voor de camera kunnen gehaald worden, had men besloten om in de plaats een Getuige van Jehova zijn verhaal te laten doen. Zelfs een getuigenis van de laatste uit een generatie circusclowns overgebleven Auschwitz-overlevende zou me nog serener en minder beledigend hebben geleken.

7. Geleerd uit De Rode Loper: Han-mmmmbopthefuckup-son bestaat nog steeds en wat nog erger is, de broertjes brengen nog steeds platen uit. There is no God!

Note to self (and Nuwa, just in case): morgenavond video programmeren voor 2e aflevering Het Eiland en The Philadelphia Story (TCM)