dinsdag, september 14, 2004

De nieuwste quiz

Stel, je bent Bruno Wyndaele. Je hebt een naar Vlaamse normen succesvolle late night talkshow en je schudt net een nieuw idee voor een kwis uit je pen. Aan die kwis wordt echter serieus tegen je zin gesleuteld om het om te vormen tot wat we nu kennen als "De slimste mens ter wereld". Bovendien wordt je vrouw nog eens buitengebonjourd tijdens een van de producties voor Woestijnvis. Als gevolg van deze twee voorvallen besluit je het veelgeprezen scoutsgroepje te verlaten. Na een tijd richt je een nieuw productiehuis op (De Filistijnen) en maak je een nieuw programma dat zowel talkshow- als kwiselementen bevat. Resultaat: "De nieuwste quiz", voortaan op zaterdagavond te bekijken op TV1.

"De nieuwste quiz" is een kwis over nieuwsfeiten, zij het het soort nieuwsfeiten met gebrek aan nieuws en gebrek aan feiten dat zo eigen is aan de geroemde "nieuws nieuwe stijl". Wat de TV1 catalogeert onder nieuws zou ik eerder catalogeren onder faits divers, maar ik dwaal af. Zoals gezegd is het programma een combinatie van talkshow en quiz.

Mensen die me kennen, weten dat mijn moeder in Nederland is geboren. Dientengevolge heb ik daar dan ook familie wonen. Ik kom er af en toe ook nog wel eens en meen te mogen zeggen dat Nederlanders allesbehalve irritante mensen zijn, uitgezonderd 3 bepaalde groepen: festivalgangers, voetbalfans en Rick De Leeuw.

Rick De Leeuw mag het programma aftrappen met een klein gesprekje vooraf met elk van de kandidaten. Het feit dat hij niet ondertiteld wordt, doet vermoeden dat niemand een zak geeft om wat ie uitkraamt. Telkens wanneer er een kandidaat afvalt, wordt ie er opnieuw bijgesleurd om bij de ongelukkige even te peilen naar hun emotionele toestand. Het dient niet gezegd dat dit uiterst oninteressante televisie oplevert maar wat zou het ook, we hebben het hier over een programma dat volgt op "FC De Kampioenen".

In de aflevering van vorige zaterdag deden mee: Tobback junior (Bruno voor de vrienden) die gelukkig voor hem een iets hogere aaibaarheidsfactor heeft dan zijn vader; Kristel, mijn meest favoriete en spijtig genoeg de meest zwangere K uit K3; en tot slot populisme met een zwarte gordel, "senator" Jean-Marie De Decker. De Decker kwam om te winnen en om Tobback te vernederen. Uiteindelijk wist hij in geen van beide opzetten te slagen maar daar maalde hij niet om. Wie zonder weerwoord holle politieke slogans kan lanceren in een drukbekeken zaterdagavondprogramma heeft altijd gewonnen, nietwaar?

De kwis zelf stelt niet zo veel voor, ongeveer de helft van de tijd is men bezig de puntenstand op te noemen. Ik vermoed zelfs dat de kwis speciaal zo geschreven is dat het er toch enigzins vernieuwend en uniek uitziet. De verdienste van die "doofpot" in de finale ontging me trouwens volledig en dan dat tierlantijntje met die nieuwskoppen...als je per se een aapje achter de toetsen wil die in realtime tekst ingeeft, Bruno, kies dan tenminste een aapje dat het zonder spelfouten kan.

Moraal van het verhaal: alweer een reden om geen televisie te kijken.

Beluisterd:
Nina Nastasia - Dogs
Chicane - Saltwater