vrijdag, september 10, 2004

Film film film *updated*

3 dingen over films:

1. Vanavond op Canvas: One Flew over the Cuckoo's Nest, een Nicholson-klassieker van formaat. Zeker de moeite waard om (opnieuw) te bekijken.

2. Ik heb mijn lijstje van de IMDB top 250 aangepast. Ziehier de nieuwe lijst.

3. Dinsdagavond ben ik in de Studioskoop in Gent naar de enige echte "Shichinin no samurai" (dat zich laat vertalen als "Seven Samurai") gaan zien. Wegens het 50-jarig bestaan van de film is deze opnieuw in de zalen gebracht en zo'n kans wou ik niet aan mijn neus laten voorbijgaan, wetende dat deze film momenteel de 5e plaats inneemt in de IMDB Top 250.

Het verhaal speelt zich af in het 16de eeuwse Japan waar een dorp dat jaarlijks door bandieten wordt aangevallen, besluit om samurai in te huren om hun dorp te verdedigen. Enkele dorpelingen worden op pad gestuurd en keren na een tijd terug met 7 samurai. Hoewel de dorpelingen in het begin nogal achterdochtig zijn ten opzichte van de samurai, weten deze na een tijd toch hun vertrouwen te winnen. Nadat de nodige voorbereidingen worden getroffen, krijgen we in het laatste deel van de film uitvoerig de belegering van het dorp te zien.

Voor wie het verhaal enigzins bekend in de oren klinkt, 6 jaar na het verschijnen van deze film werd er een Amerikaanse western-versie van gemaakt. Titel van deze bekende cowboyfilm: "The Magnificent Seven".

"Shichinin no samurai" staat gekend als een van de allereerste actiefilms, iets wat moeilijk te vergelijken valt met onze huidge definitie van een actiefilm (spectaculaire achtervolgingen, ontploffingen, hyperactieve camera's,...). Niettemin heeft deze film niets van zijn pracht verloren door de jaren heen. Het verhaal is tijdloos, de personages zijn goed uitgewerkt, er is een perfecte mix van actie, drama en humr (you gotta love Kikuchiyo) en geen enkele keer in de meer dan 200 minuten gaat deze film vervelen. Deze film verdient meer dan terecht een plaats in het rijtje der filmklassiekers.

*edit* I'm a lucky bastard. Blijkbaar heb ik de laatste voorstelling meegemaakt in de Studioskoop. Volgens Cinebel draait de film nog enkel in de Limelight in Kortrijk.

Gezien:
#5 - Shichinin no samurai
Beluisterd:
Morrissey - You are the quarry
Midnight Oil - Beds are burning (L)