vrijdag, september 10, 2004

TMF Awards pronostiek (1)

Beste video nationaal

Genomineerden:
Zornik - Scared of yourself
Novastar - When the lights come down
Leki - Crazy
Jasper Steverlinck - It must be love

And the winner is: Zornik - Scared of yourself

Noem me brainwashed, het kan ook moeilijk anders gezien de hevige roulatie van de Zornik-clip, maar Zornik heeft in mijn ogen de beste clip van de 4. Aangezien zelfs Frank Focketyn de vorige clip niet kon redden van Novastar hoef ik niet te zeggen wat voor een gedrochten Joost Zweegers zoal loslaat op clipkijkend Vlaanderen. Had Leki een memorabele clip uitgebracht, had ik het me nog wel herinnerd...wat dus niet het geval was. En tot slot ons Jaspertje met zijn overbodige Madness-cover. Die kerel straalt evenveel opwinding uit als een pot augurken en van zijn clips moeten we ook niet veel meer verwachten.

Beste video internationaal

Genomineerden:
D12 - My band
Black Eyed Peas - Shut up
N*E*R*D - She wants to move
Britney Spears - Toxic

And the winner is: Britney Spears - Toxic

De clips van Black Eyed Peas zijn niet zo speciaal en ik weet niet uit welke longlist de genomineerden gekozen zijn maar ik denk wel dat deze plaats beter kon ingevuld worden. "She wants to move" van N*E*R*D is een aanstekelijke song maar moet het clipsgewijs met iets minder stellen. Je kan natuurlijk moeilijk voor elke song een "Lapdance" maken. Blijven dus nog over: D12 en Britney Spears. Ik denk dat het wel duidelijk is wie van de 2 zal winnen. Ondanks de leuke tongue-in-cheek van D12 moeten ze het ongetwijfeld afleggen tegen Britney. "Toxic" heeft Britney in hostessenpakje, Britney in een strak zwart pakje, Britney in een weinig verhullend diamantenpakje,...de rode draad doorheen de clip lijkt me dan ook overduidelijk: Britney in sexy pakjes.

Beste album nationaal

Genomineerden:
Novastar - Another lonely soul
Jasper Steverlinck - Songs of innocence
Zornik - One armed bandit
Flip Kowlier - In de fik

And the winner is: Flip Kowlier - In de fik

Hoewel Novastar misschien net iets sterker uit de hoek komt dan Tom Helsen op single-gebied zijn zijn mindere songs zuiver gezaag en dat motn we hier niet. Jasper Steverlinck stond dit jaar al op T/W Classic en volgend jaar ongetwijfeld op Rimpelrock...muziek voor bomma's van hun ideale kleinzoon. Zornik is bij wijlen in staat een catchy single te maken ("Scared of yourself", zie ook Beste video nationaal) maar als de eindbalans moet opgemaakt worden wegen hun betere songs nog steeds niet op tegen de zeurderige ("Goodbye" bijvoorbeeld). Gezien hun populariteit vermoed ik echter dat het TMF-publiek ze deze award wel zal toekennen ten koste van mijn favoriete West-Vlaming, Flip Kowlier. Fluppe verbaasde vriend en vijand met zijn "Ocharme ik" en bewees met "In de fik" dat hij gerust in staat was om nog meer uit zijn mouw te schudden.

Beste album internationaal

Genomineerden:
N*E*R*D - Fly or die
Black Eyed Peas - Elephunk
Usher - Connections
Avril Lavigne - Under my skin

And the winner is: Black Eyed Peas - Elephunk

Dat ze Girls in Hawaii schielijk over het hoofd zien op nationaal gebied kan ik nog enigzins begrijpen maar hoe ze in godsnaam op internationaal gebied aan dit triestig lijstje komen is me een ongekend raadsel. Soit, laten we maar bespreken wat er te bespreken valt.

"Fly or die" weegt veel te licht (zeker in vergelijking met "In search of...") om deze titel te pakken. Gezien hun doorgang op Werchter zou N*E*R*D eventueel wel nog een kans maken bij het TMF-publiek. Black Eyed Peas heeft dit jaar onder andere in ons landje bewezen dat ze weldegelijk wat te bieden hebben. Met hun album wisten ze van de underground door te breken naar de mainstream en de toevoeging van zangeres Fergie heeft hen zeker geen windeieren gelegd. Ik gok er dan ook op dat ze deze award in de wacht zullen slepen. Usher schmusher...buiten de single "Yeah" heb ik die niet veel weten presteren. Het lijkt me dan ook zeer onwaarschijnlijk dat hij potten gaat breken. Tot slot is er nog ons Avril die van skater girl stilaan doorgroeit naar een soort Alanis Morrissette in de tijd dat die nog niet over spiritualiteit zat te wauwelen. Een evenaring van "Complicated" zit er echter niet in momenteel dus ik denk dat er weinig kans is op een happy ending.

Beluisterd:
R.E.M. - MTV Unplugged 2 (download)
The Good Life - Album of the year
Baby Bird - You're gorgeous (L)
Foo Fighters - Everlong (acoustic) (L)(mp3)