donderdag, juni 17, 2004

In de ban van...Het Geluid

Vraag me niet waar en wanneer het precies is verkeerd gelopen, maar sinds vorige week is er hier thuis nog maar 1 ding het gespreksonderwerp geweest en dat is Het Geluid. De mensen die nog nooit van Het Geluid gehoord hebben, hoeven zich niet te schamen. Het is namelijk een spelletje dat loopt op Q-Music...je weet wel, "de fun, de hits" (de off-switch!) maar dan met een overdosis Medialaan-publiciteit.

Het spel zit heel simpel in elkaar. Eenmaal per uur krijg je een bepaald geluid te horen (een trein die stopt, een koffiezet die doorloopt, buurman die zijn vrouw in stukken snijdt met een kettingzaag,...) waarna de lijnen opengaan - zij het dat men geen gebruik meer maakt van lijnen, nee hoor, gedaan met te investeren in verschillende telefoonlijnen met klaarzittend personeel...dezer dagen betaal je gewoon voor een sms-service, dan verdien je er tenminste zelf nog iets aan en die arme gsm-operatoren ook. De honderdste sms'er wordt ietsje later opgebeld en mag dan een gokje wagen welk geluid te horen was. Elke keer het geluid niet geraden wordt, komt er 100 Euro bij in de pot totdat uiteindelijk iemand het juist heeft...en de pot wint, maar ik vermoed dat jullie dat zelf wel al hadden uitgedokterd.

Vorige week was er nog niemand in geslaagd om Het Geluid te raden waardoor het bedrag dat te winnen viel, opliep tot meer dan 10000 Euro. Het is tijdens een van die dagen dat het virus mijn vader te pakken kreeg. Elk uur werd de radio gedurende een dertigtal seconden op luid volume gegooid zodat geen enkel detail zou verloren gaan in de speurtocht naar Het Geluid. Verschillende huishoudelijke spullen werden aan geluidsproeven onderworpen in de hoop het gezochte geluid te kunnen reconstrueren.

De bezetenheid waarmee mijn vader wou meedoen, bereikte vorige week een hoogtepunt toen hij zijn gsm bij mij op kamer kwam brengen:
- Danny, hier is mijn gsm. Ik ben een tijd weg dus speelt gij dan maar in mijn plaats mee.
- Euhm, pa...ik heb al langer dan een jaar geen radio meer. Stereo weggesmeten, enzo?
- Jamaar, kunt ge dat niet beluisteren op uw pc?
- Ik luister nooit naar Q Music, pa.
Waarna het langzaam tot hem doordrong dat hij mij beter met zulke dingen niet lastigvalt en hij maar met gsm en al terug naar beneden ging. Sindsdien gaat het een stuk beter met hem :)

Nu om nog even door te bomen over het luisteren naar de radio...bestaan er eigenlijk bouwvakkers met een goeie muzieksmaak? Menig bouwwerf heb ik in mijn leven gepasseerd maar nog nooit heb ik ergens Studio Brussel weten weerklinken. Radio 2, Radio Donna, Q Music, Topradio, you name it, maar ik heb nog geen enkele metselaar, stukadoor, dakwerker of ander vakman weten werken met Studio Brussel op de achtergrond. Niet dat de zender hier vroeger heelder dagen opstond maar als ik 1 zender moet kiezen uit het aanbod van publieke en commerciƫle omroepen op onze Belgische FM-band die het best past bij mijn muzieksmaak dan is het StuBru wel.

Momenteel waaien de Q Music klanken weer binnen van de bouwwerf van de overkant van de straat. Alsof dat nog niet erg genoeg is, voelen ze soms nog eens de nood het volume op te schroeven en mee te zingen op "Fuck you". Misschien moet ik maar eens een liedje aanvragen bij Q: "Fuck you right back" !

Beluisterd:
Ben Christophers - My beautiful demon
They Might Be Giants - Birdhouse in your soul