woensdag, juni 16, 2004

Punten - Uit de brand slepen

De eerste speeldag zit erop op het EK 2004. Tijd om eens na te gaan hoe het met mijn pronostiek zit:

Portugal - Griekenland : 1-2 (3-1)
Spanje - Rusland : 1-0 (2-2)
Zwitserland - Kroatië : 0-0 (0-1)
Frankrijk - Engeland : 1-2 (1-1)
Denemarken - Italië : 0-0 (1-2)
Zweden - Bulgarije : 5-0 (1-0)
Duitsland - Nederland : 1-1 (1-1)
Tsjechië - Letland : 2-1 (3-0)
(winnaar juist: 1 punt; score juist: 2 punten extra)

Alles tesamen goed voor een score van 5 op 18, wat me momenteel een gedeelde 17e plaats oplevert van de 41 deelnemers.

Impressies van het tornooi dusver: de regie trekt op niet veel (onnodige herhalingen, acties buiten beeld), echt veel interessant voetbal heb ik spijtig genoeg nog niet gezien en het merendeel van de favorieten mag wel een tandje hoger schakelen als ze nog wensen in de kwartfinale aan te treden.

Wat ik ook al een paar keer gezien heb dit tornooi en wat bij me er maar niet ingaat, is hoe sommige spelers van een nationale ploeg (die dan meestal nog eens ettelijke miljoenen verdienen door in een of andere gereputeerde of gefortuneerde club te spelen):
1. hands/overtredingen maken in situaties en op plaatsen waar het absoluut onnodig is en serieus opvalt
2. volledig onkundig zijn op gebied van tweevoetigheid

We zullen het er maar op houden dat professionele voetballers niet altijd even professioneel bezig zijn. Dit filmpje weet trouwens op zeer geslaagde wijze de spot te drijven met het gedrag van vele voetballers.

Ook al heeft de wedstrijd Duitsland - Nederland mij op pronostiek gebied veel opgeleverd, onder het motto "want het leven is meer dan voetballen alleen" heb ik gisterenavond naar de reportage in Koppen gekeken over het elitekorps van de Parijse brandweer.

Ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk was van die mannen. Niet enkel omdat ze op grote hoogte mensen met zelfmoordplannen van de Eiffeltoren moesten plukken (soms zonder dat ze bevestigd waren) maar ook omwille van hun zware opleiding. Wat dacht je van een uur doorbrengen in een kleine ruimte naast een open vuur waardoor de omgevingstemperatuur een zwoele 80°C bedraagt terwijl je pompoefeningen doet, vragen beantwoordt en knopen legt in touwen? Handig weetje: bij deze temperatuur begint je zweet te koken waardoor je huid verbrandt en je blaren krijgt in je aangezicht. Niet voor doetjes dus!

Beluisterd:
Sister Sonny - Lovesongs
Stereo MC's - Connected