zondag, november 06, 2005

Black Rebel Motorcycle Club @ Botanique

Hun intro deed vermoeden dat ze een gitaargroepje waren dat vette riffs over een opgefokte beat zou spelen, maar uiteindelijk bleek het gewoon om catchy indierock te gaan. Gliss is de groep over wie we het hebben. Twee jongens en een meisje die er een ménage à trois op nahouden als het om muziekinstrumenten gaat. Tijdens hun set wist elk lid wel de gitaar, basgitaar en drums te beroeren. Hoewel de situatie beterde naarmate de set vorderde, had de groep er overduidelijk meer zin in dan het publiek. Soms zit het mee, soms zit het tegen.

Terwijl roadies en technici het podium in gereedheid brachten voor Black Rebel Motorcycle Club, klonken er opvallend veel blues- en countryklassiekers door de speakers, niet geheel ontoevallig als je weet hoe nauw Howl soms aansluit bij deze genres.

We logen trouwens niet toen we het in onze review hadden over Dylaneske invloeden, getuige daarvan Peter Hayes die op zijn eentje het podium opstapt en op gitaar en harmonica de eerste 3 songs voor zijn rekening neemt. Het eerste deel van de set staat dan ook voornamelijk in het teken van "Howl". Hayes' stem klinkt loepzuiver en de sobere belichting creëert een magische sfeer, alsof oude zielen door jonge lichamen spreken.

Diezelfde jonge lichamen mogen iets later volledig loos gaan wanneer de Motorcycle Club zich doorheen zijn back catalogue heenspeelt. Laat het duidelijk zijn dat de nieuwe weg die ze hebben ingeslaan op hun laatste album geenszins hun vermogen heeft aangetast om stevig uit te halen in de oude songs. Vooral Turner staat te spelen op het scherp van de snee. Dat zijn stem tussendoor bij momenten verloren gaat in al dat gitaargeweld kan de pret niet deren. Zo gaat de zaal onder andere uit zijn dak bij "Punk song", "Six barrel shotgun" en "Spread your love".

Met "Heart + Soul" krijgen we in de bisronde nog een laatste adrenalinestoot ingespoten, alvorens de harmonium van stal gehaald wordt voor een meesterlijk "Open invitation".

Toen de zaal een eerste maal uit de bol ging op "Punk song", zagen we een bescheiden grijns Turners gezicht sieren. Whatever happened to my rock 'n' roll? Hij weet dat het wel goed komt.

Setlist:

* Complicated situation
* Fault line
* Devil's waitin'
* Shuffle your feet
* Ain't no easy way
* Love burns
* White palms
* Whatever happened to my rock 'n' roll (Punk song)
* Howl
* As sure as the sun
* Weight of the world
* US Government (alt)
* Rise or fall
* Still suspicion holds you tight
* Six barrel shotgun
* Sympathetic noose
* Promise

* Spread your love
* Stop
* Gospel song
* The line
* Heart and soul
* Open invitation

Labels: ,