zaterdag, september 16, 2006

Het was weer 80 en 90

Als er iets is wat mijn medekwissers en mezelve over het algemeen beperkt in onze overwinningskansen op een kwis, dan is het wel onze leeftijd. Jong in de nineties, klein in de eighties en net aanwezig in de seventies... verschillende generaties kwissers gaan ons voor en het is een achterstand die we de eerstkomende jaren niet zullen kunnen bijbenen.

Op muziekkwissen is het echter minder erg gesteld met die generatiekloof. Daar waar twentysomethings nog geen 5 nieuwsfeiten van de seventies kunnen opsommen, zullen ze wel in staat zijn een veelvoud aan songs uit de sixties op te noemen. De kaarten liggen dus net iets beter in dat geval, maar dat is buiten de professionele ploegen gerekend. Vermits het aanbod van muziekkwissen minder uitgebreid is, loop je nogal snel tegen dezelfde ploegen aan. Als je één (en mogelijk meerdere) van de volgende namen tegenkomt bij de aawezige ploegen, verwacht je dan maar aan taaie concurrentie: Sympathie vur den Duvel, Kas & Co/Kas & the Sultans, Fab 4, Jan, Piet, Joris en Sam Gooris, Metal Mickeys, Testedoene, Een polkaheer, een kiekenfretter en een kaaskop, Steve McQueen, The Afghan Pigs, Rock Monsieur, Koerier, Alegro en De Rechte Bananen om er maar enkele te noemen.

Ook op bekend terrein zijn het merendeel van deze ouwe rotten moeilijk te verslaan. Zo bleek ook weer afgelopen weekend op de 90's muziekkwis in Dendermonde, waar we een eervolle 12 plaats in de wacht wisten te slepen. Zelfs binnen - of misschien vooral door - het kwisconcept blijft zoiets een avondje genieten waarbij aan hoog tempo de lang vergeten one hit wonders en talloze jeugdherinneringen aan de hand van enkele luttele seconden geluid opgediept worden.

's Anderendaags echter nam het kwissen een masochistischer karakter aan toen we werden blootgesteld aan de dark ages van de eighties: massa's obscure new wave bandjes, sloten funky pop die onbegrijpelijkerwijs ooit de FM-band vervuild hadden en allerlei new beat hits die niet door The Confetti's werden uitgebracht... nog nooit ben ik zo blij geweest zo weinig over muziek te weten. The eighties, let's not go there, 'tis a silly place!


(Met dank aan YouTube om saaiere posts wat op te fleuren)