zaterdag, juni 04, 2005

Oasis @ AB

De tijden zijn niet meer wat ze geweest zijn. Ooit werd Oasis nog bij de grootste Britse bands gerekend maar na enkele mindere albums, broedertwisten en groepswijzigingen heeft de groep weer een hele weg naar de top af te leggen. Voor hun bescheiden concert in de Ancienne Belgique wisten ze van heinde en ver volk te trekken (we troffen heel wat Engelsmannen en Nederlanders onder de aanwezigen) en het gebeuren was dan ook op zeer korte tijd uitverkocht.

Het voorprogramma werd verzorgd door The Stands, dat Britse rock bracht waarop ze op dat grote eiland al meer dan 40 jaar een patent hebben. Als voorprogramma hielden ze zich recht, maar we gokken erop dat ze solo nooit echt potten zullen breken. Daarvoor klinken ze te braaf (ze zien er ook uit als een schoolbandje) en zit er te weinig variatie in hun songs.

Op de tonen van "Fuckin' in the bushes" betrad de groep het podium, Liam in zijn stereotiepe regenjas en Noel in leren jas. Met "Turn up the sun" werd de mix van recente en oudere songs ingezet. Als single van "Don't Believe the Truth" kon "Lyla" op heel wat bijval rekenen, maar ook andere nummers van hun recentste album werden op gejuich onthaald door het publiek.

Qua performance werd de boel in de war gestuurd door een slechte klank. Zo kwam de zang niet altijd even sterk door en de mondharmonica van Gem Archer ging volledig verloren in de mix. Op het podium had Liam zichtbaar problemen met het geluid op zijn monitor en staakte dan ook een paar maal misnoegd het zingen. Niet dat het de pret zwaar drukte want het publiek zong vlotjes verder. Daarnaast waren er uiteraard ook een boel Noel-songs opgenomen in de set waardoor Liam wat stoom kon afblazen in de coulissen.

Als groep is Oasis intussen weer een paar jaartjes ouder geworden en ook het teruglopende succes van de voorbije jaren zal zijn invloed gehad hebben. Het lijkt de arrogantie van de groep enigzins gemilderd te hebben. Er kon zelfs een zelfrelativerend grapje af bij Noel toen mensen uit het publiek verzoekjes uit het nieuwste album aanvroegen.

Oasis mag dan niet meer de meest relevante groep zijn in deze tijden, ze hoeven heus nog niet afgeschreven te worden. Spijtig van de geluidsproblemen, anders konden we zeker gewag maken van een degelijk concert.

Setlist:

* Turn up the sun
* Lyla
* Bring it on down
* Morning glory
* Cigarettes and alcohol
* Stop crying your heart out
* Little by little
* The importance of being idle
* A bell will ring
* Live forever
* The meaning of soul
* Mucky fingers
* Champagne supernova
* Rock 'n' roll star

* Songbird
* Wonderwall
* Don't look back in anger
* My generation

Labels: ,