donderdag, augustus 26, 2004

De Oude Belgen

Anne Adam - Louis Marion - Virginie Kestens - Maria De Turck - Flavie Malfait - Bertha Claerbout - Victoire Ricaille - Angele van Meerbeke - Woinke Turck

Een kleine bloemlezing uit een van de populairste faits divers op onze Vlaamsche nieuwsredacties: de oudste Belg. Berichtgeving over de nieuwste oudste Belg gaat altijd als volgt:
1. Door het overlijden van (vorige oudste Belg) is (x) de nieuwe oudste Belg
2. (x) woont in (stad) en verkeert in (bijvoeglijk naamwoord) gezondheid
3. Dagelijks gaat/doet (x) de volgende dingen: (lijst van activiteiten)
4. (x) heeft (aantal) kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen
5. Volgens (x) is het geheim om zo oud te worden alcohol/tabak (schrappen wat niet past)

Deze week was het weer van dattum toen het recentste oudje het loodje legde. Recordhoudster blijft dus nog steeds Woinke Turck met haar 112 zomers en gelukkig maar. Zo een naam valt nog te onthouden als part-time kwisser.

Er is trouwens nog niemand die de "prestatie" van Woinke benaderd heeft en net al daarom vind ik zulke nieuwsfeiten overbodig. Er is toch ook niet continu een item over de titel van de jongste Belg? Waarom die fascinatie dan toch vraag ik me af? Respect voor de ouderen moet er zijn en uiteraard zullen ze wel genoeg te vertellen hebben over hun leven maar dat hebben "jongere" ouderen ook. En uiteindelijk is het toch maar een wedstrijdje "om het langst blijven ademen".

Lang leven is ook allemaal mooi en wel maar zoals Jacques Vermeire ooit plachtte te zeggen: "Het belangrijkste is dat we gezond zijn". En noem me bevooroordeeld maar zo zien ze er meestal niet uit. Het is me trouwens opgevallen dat de meesten die het nieuws halen korte tijd later het loodje leggen. Dus beste vrienden, moest ik ooit in aanmerking komen stop me dan ergens weg op een veilige plaats, buiten het bereik van micro's en camera's. Wie weet zal ik ooit de oudste bloggende eeuweling zijn. That'll be the day!

Beluisterd:
The Cure - Live @ Monterrey (16-06-93)
Pinback - Fortress (mp3)