donderdag, oktober 16, 2003

Zondagavond 12/10 Tegenlicht

Na het vertier van "Witte raven" kwam ik na wat gezap terecht in een documentaire op Nederland genaamd "Tegenlicht". Dit programma handelde over de toekomst van waterstofcellen. Blijkbaar is de documentaire een tweeluik waarvan het tweede deel komende zondag wordt uitgezonden. Het eerste deel had het grotendeels over de verschillende meningen die er zijn over de beschikbare olievoorraden die er momenteel voor handen zijn en diegene die in de toekomst nog zouden kunnen ontgind worden. De naam die al snel viel was M. King Hubbert, een naam die ik me nog herinnerde van mijn cursus energie-economie en die me ook genoeg boeide om nog niet als een zieke hond in mijn bed te kruipen. Hubbert was een geoloog die bij verschillende oliemaatschappijen gewerkt had en die in de jaren '50 een formule ontdekte die een curve beschreef (genaamd "Hubbert's puist") waarop het verbruik en de nog overblijvende reserves van energiebronnen werd uitgezet en weergegeven. Deze curve is ongeveer van dezelfde vorm van de Gauss-curve, die sommigen misschien kennen uit hun lessen wiskunde of statistiek...voor de mensen zonder deze kennis, met wat verbeelding ziet ge er een bult in zoals in een rollercoaster :)
Om even op dat laatste beeld verder te gaan, zoals iedereen weet eenmaal vanboven kan het enkel nog maar naar beneden gaan. En dat is momenteel al aan de hand met de olieproductie...alle wetenschappers zijn het er over eens en er zijn genoeg cijfers en tekens die deze veronderstelling staven. Zo is er bijvoorbeeld het feit dat Saoudi Arabië geen oliereserves meer heeft zodoende dat er voortaan meer en meer schokken komen in de olieprijs. Een wetenschapper stelde het zeer eenvoudig voor met champagneflessen. Elke champagnefles stelde 100 giga olievaten voor als ik me niet vergis. In totaal stonden er nog 9 champagneflessen in de koelkast waarvan er 5 afkomstig zijn van het Midden-Oosten. Uit elke fles kunnen 4 glazen champagne geschonken worden en een glas komt overeen met het huidige wereldolieverbruik. Nu rekening houdend met het feit dat China en India qua bevolking (en ook verbruik) nog in volle expansie zijn en dat ook verschillende ontwikkelingslanden stilaan het pad der industrialisatie opgaan, wil dit zeggen dat de champagne nog sneller zal op zijn. Het grootste probleem is dat dit genegeerd wordt door de meeste politici en bedrijfsleiders.
Gelukkig zijn er stilaan meer en meer doorbraken op het gebied van brandstofcellen en meer bepaald met waterstofcellen. Het ziet er dan ook naar uit dat dit de nieuwe energiebron van de toekomst wordt. Op het einde van de aflevering werd al kort ingegaan op het principe achter waterstofcellen en de voordelen die deze techniek biedt. In de aflevering van komende zondag zal men verder ingaan op de implementatie en toekomstperspectieven van deze technieken. Iedereen die ietwat geinteresseerd is in dit onderwerp doet er dan ook goed aan komende zondag om 21u af te stemmen op Nederland 3.