zondag, januari 09, 2005

De Slegte dingen des levens

Het lijkt veel langer maar nieuwjaar ligt nog maar net een week achter de rug. Ik had met andere woorden nog een goed excuus om mezelf wat cadeau te doen. En sinds kort kan dat aan een zeer schappelijke prijs. Aalst beschikt namelijk voortaan over een De Slegte, wat voor de meeste mensen wel een gekend begrip zal zijn.

Na het nodige gebuk, gekronkel en geblader stapte ik buiten met volgende boeken:
 • Marquis de Sade - 120 Days of Sodom and Other Writings
  Ondanks zijn ouderdom staat dit boek nog steeds bekend als het standaardwerk van perversie. Dat verdient wel een nader onderzoek, me dunkt.

 • Nick Hornby - High Fidelity
  Life is music and music is life. Het boek bij uitstek voor de literaire liefhebbers van lijstjes en mix-cd's. De film kan ik trouwens zeer warm aanbevelen en net zoals "Animal Farm" (zie ietsje lager) is dit boek ook te vinden in een De Slegte uitgave.

 • Milan Kundera - De grap
  The unbearable lightness of being (zie ook de film) hadden ze spijtig genoeg niet staan. "De grap" en "Het boek van de lach en vergetelheid" stonden er wel en na een kleine bestudering van de achterflap en staat van het boek viel de keuze op "De grap".

 • George Orwell - Animal Farm
  Het Russische communisme was een kinderboerderij, jawel. Deze bondige klassieker is echt de moeite waard, zelfs zonder de achtergrond te kennen bij het verhaal. "All animals are equal but some animals are more equal than others." (dit is trouwens een eigen uitgave van De Slegte en bijgevolg in nieuwstaat te koop voor nog geen 6 Euro)

 • Mario Puzo - The Last Don
  De vraag is of je het werk van een schrijver dat je niet kent in chronologische volgorde moet ontdekken of op een compleet willekeurige wijze. Bij Puzo is het tweede geval van toepassing. Puzo is gekend als schrijver van The Godfather reeks, veel meer uitleg hoeft daar niet bij denk ik (ook al heb ik zelf de boeken nog niet gelezen en de films nog niet gezien...trying to work on that though).

 • Irvine Welsh - Filth
  Wie Welsh zegt, zegt Trainspotting. Het zou me verwonderen dat dit boek teleurstelt.

 • Alexander Werth - Rusland in oorlog 1941-1945
  Dit lijvig boek trok mijn aandacht door de omslagkaft die er nogal verfomfaaid uitzag. Het boek is echter in perfecte staat en 1100 pagina's goed gedocumenteerde geschiedenis is een koopje voor 9 Euro.

Het ziet er dus niet naar uit dat ik zonder leesvoer zal vallen eenmaal ik "The Cider House Rules" heb uitgelezen (met dank aan Belgatom). Prijskaartje van dit alles bedroeg slechts 37 Euro, which is nice.

Gezien: The treasure of the Sierra Madre (met dank aan Nuwanda - het was inderdaad top 100 materiaal)