zondag, juni 10, 2007

Rewind

Ik had het nog zo gezegd:
Na Sonic Youth (Daydream nation), Lou Reed (Berlin) en Slint (Spiderland), krijgen we nu ook in eigen land te maken met het fenomeen van de classic album tours. Niemnad minder dan de vetkuif van Alex Callier trekt het land rond met een herdenkingsmis van debuutplaat "A new stereophonic sound spectacular" uit - wat gaat de tijd snel - 1997. Er was nog geen -phonic, geen Geike en Sint-Niklaas was onbedoeld het centrum van de Vlaamse triphop. De jaren '90 waren een gekke tijd.

En kijk eens wat de AB nu uit de hoge hoed tovert:
Dit najaar lanceert AB een gloednieuwe reeks: ׀<< REWIND ׀<<
Centraal in deze reeks staan Belgische artiesten die integraal 'hun klassieker' zullen performen. Noem het een mijlpaal in hun carrière of meer zelfs: een sleutelplaat uit de Belgische popmuziek. Het gaat vaak om albums die - zij het niet uitsluitend - in het collectieve geheugen gegrift zijn. Noem het ankerpunten in het Belgische muzieklandschap. Zo zullen elk jaar een drietal artiesten hun 'pièce de résistance' integraal spelen. Integraal? Jawel, exact in die volgorde zoals de artiest zijn/haar verhaal destijds (of nog steeds) wil(de) vertellen.

Spits afbijtend zijn The Scabs op 7 september met hun knappe "Royalty in Exile", een week later al gevolgd door de onvermijdelijke "ik heb al heel wat andere en betere platen gemaakt sindsdien, maar iedereen blijft maar vragen achter die oude songs" Luc De Vos. De vraag rijst of er nog 12-plussers bestaan die Gorki nog nooit aan het werk gezien hebben en er absoluut 18 Euro voor overhebben om Mia een half concert lang mee te neuriën. Nee, ik niet, nee.

Labels: ,