maandag, juni 20, 2005

It ain't a crime if you don't get caught

Niet dat ik van (online) krant ben veranderd, maar dit stond de voorbije week te lezen bij Het Laatste Nieuws:
Politie Gent treft illegale computerbestanden aan op LAN-party
Bij een inval op een LAN (Local Area Network)-party, heeft de politie van Gent op vrijdag 6 mei 2005 dertien pc's en twee externe harde schijven in beslag genomen. Daarop troffen de speurders van de Computer Crime Unit (CCI) Gent meer dan 40.000 muziekopnamen in MP3-formaat en 1.500 films aan , waarvan een aantal van pornografische aard, in digitaal formaat aan die op illegale wijze waren gereproduceerd. Het nieuws raakte pas nu bekend.

Artikel

Ik ben even mijn licht gaan opsteken bij iemand die thuis is in het milieu van lanparties en die mens wist me het volgende te vertellen:

DVR says:
Voorzover ik kan nagaan, is dit de allereerste keer dat zoiets gebeurt in Belgiƫ. Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen. Lanparties genoten vroeger weinig bekendheid in onze regionen. Er bestonden natuurlijk al grote lans, maar daar was buiten de doelgroep over het algemeen weinig volk van op de hoogte. Gamen was toen trouwens nog de hoofdactiviteit op zo'n gebeuren.

Maar net zoals de grote massa Napster, Audiogalaxy en andere opvolgers wist te vinden, groeide er stilaan ook een leech-cultuur. Steeds vaker stonden 's nachts de ftp-servers te zoemen en er werden op voorhand meer spindels en harde schijven gekocht dan zakken chips en blikjes Red Bull.

Het wordt nu afwachten wat de toekomst brengt. Tot dusver werd er steeds vanuit gegaan dat een inval niet kon gedaan worden wegens de omvang van het hele gebeuren. Het feit dat het in dit geval gaat om slechts 13 pc's doet dan ook de vraag rijzen of een zelfde feit zich kan herhalen op lanparties met 800 aanwezigen. De gouden raad is nog steeds om zo weinig mogelijk illegaals op de schijf te plaatsen.

Wie zich toch ooit in een lastig parket zou bevinden, kan misschien de meubelen nog redden met Darik's Boot and Nuke (wat trouwens gratis en legaal te downloaden is). Remember kids, all files are erasable!

Gezien:
Sideways (#195)

Gelezen:
Laurence Rees - Operatie Barbarossa (NL)